2007. október 30. 13:39

Magyarország a 24-ik helyen, a korábbihoz képest négy hellyel hátrébb áll azon a listán, amely azt mutatja, hogy az adott ország mennyire ágyazódott be a nemzetközi gazdaságba - derül ki az amerikai Foreign Policy Magazin és az A.T.Kearney tanácsadó cég közös felméréséből.

A lista élén változatlanul Szingapúr áll, majd Hongkong és Hollandia következik. Az első tízben egyedüli kelet-európai országként Észtország található a tizedik helyen. Magyarországot megelőzve Csehország a 19-ik, Szlovénia a huszadik pozíciót foglalja el. A visegrádi országok közül Szlovákia a 32-ik, Lengyelország a 41-ik helyre került. A 72 országra kiterjedő vizsgálatban az utolsó Irán, előtte India, illetve Algéria áll.

Az indexet a kutatók a gazdaság és a személyek nemzetközi integrációja, a technológiai kapcsolódás, illetve a nemzetközi politikai aktivitás alapján állították össze. A 72 ország adja a világ lakosságának 97, hazai össztermékének 88 százalékát.

Az idei listán az első húsz ország között 13 európai szerepel, többsége kis állam. Ez azt jelzi, hogy a kisebb országok a globalizáció igazi győztesei, de rá is vannak kényszerülve, hogy jobban bekapcsolódjanak a nemzetközi kereskedelembe és megnyissák piacaikat a külföldi tőke előtt.

Érdekesség, hogy az idei lista első negyven helyezettje - Hollandia kivételével - mind visszacsúszott néhány helyet.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.