2p

A friss ipari statisztikák alapján jól látható, hogy élénkül a gazdaság, és az év hátra lévő hónapjaiban tovább élénkül majd - reagált Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a KSH augusztusi ipari termelési adataira reagálva.

Kiemelte, szép fejlődés, hogy a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján augusztusban 3,5 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés. Hozzátette, az élénkülés Nyugat-Európában is jól látható, az előrejelzések pozitív indexeket mutatnak, a járműértékesítés ismét növekszik, úgy tűnik, hogy a brit uniós kivonulás (Brexit) által gerjesztett hullámok hatása csökkenő mértékű.

Kifejtette: a magyar külföldi értékesítés érezhetően növekedett, az import is bővült, de az egyenleg pozitív, ebben a járműgyártás áll az élen, az export élénkülése a nyugat-európai kínálattal összhangban várható.

Itt a Google újabb nagy dobása

A magyarországi kiépítetett kapacitások magas kihasználtsággal rendelkeznek, a további ipari fejlődéshez újabb kapacitásokat kell kiépíteni, a kapacitásbővítéseket az Irinyi Tervben megfogalmazott célkitűzések támogatják - mondta.

Lepsényi István kitért arra, hogy a kormány a kis- és középvállalalkozások (kkv) támogatására összetett komplex programmal rendelkezik, ennek keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) a következő hónapban két pályázat is megjelenik vissza nem térítendő támogatásokra, ezt követően kombinált pályázatok várhatóak. A kormány nemcsak a kiscégeket, hanem közvetlen költségvetési forrásból segíti azokat a magyar nagyvállalatokat, amelyek nem részesülhetnek uniós támogatásból - mondta Lepsényi István.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!