2007. július 25. 14:26

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 2007 első félévében 553 milliárd forint összegű kihelyezést hajtottak végre, a finanszírozott eszközök értéke 744 milliárd forintot tett ki - közölte Báti Balázs elnök sajtótájékoztatón.

A kihelyezések állománya az idén január-júniusban 7,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a finanszírozott eszközök értéke pedig 11 százalékkal magasabb, mint 2006 első félévében.

A megkötött szerződések darabszáma féléves szinten 10 százalékkal csökkent, ennek oka az elsősorban lakossági ügyfeleknek nyújtott autófinanszírozási szerződések számának jelentős mérséklődése - mondta az elnök. Az első félévben a teljes finanszírozás 36 százaléka, több mint 200 milliárd forint került kis- és középvállalkozásokhoz kihelyezésre.

Visszaesett az autófinanszírozás

Báti Balázs elmondta: a személygépjármű finanszírozási szerződések száma tovább csökkent, 10 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Hozzátette: a darabszám csökkenését ellensúlyozza, hogy az egy autóra eső átlagos finanszírozás 11 százalékkal magasabb a 2006. félévi értéknél. E mellett tavaly év végén megfordult az átlagos kezdőrészlet mértékének éveken keresztül tartó csökkenési tendenciája, és ismét megközelíti a 30 százalékot.

Ennek eredményeként az első féléves adatok alapján stagnál a személy- és kishaszongépjárművek szegmense. Az elmúlt fél évben a lízingcégek 334 milliárd forintot, a lakossági szerződésekben mintegy 300 milliárd forintot helyeztek ki, amelynek 60 százaléka új autó vásárlására szolgált. Ezzel együtt a finanszírozó cégek összesen 1050 milliárd forint értékben finanszíroznak személygépjárműveket.

A flottafinanszírozás jól megy

Az elnök szavai szerint az idén az első félévben dinamikusan nőtt a vállalatok gépjárműbeszerzéseit kiszolgáló flottafinanszírozás. Az előző év azonos időszakához képest a finanszírozott összeg és a kezelt gépjárművek száma szerint is 30 százalék feletti az emelkedés mértéke. Ezzel csaknem kilencezer járműre több mint 33 milliárd forintot helyeztek ki. A haszonjármű-finanszírozás 2006 első félévéhez képest 9,5 százalékkal nőtt. Ez kihelyezésben 76 milliárd forintot jelent. Így fél év alatt 7500 darab, összesen 99 milliárd forint értékű teherautó és busz beszerzése történt meg.

Báti Balázs elmondta: a gépberendezés és IT-eszközlízing üzletág 12 százalékkal nőtt 2006 azonos időszakához viszonyítva. Az elnök kiemelte: a mezőgazdasági és építőipari gépeket különvéve azonban az egyéb gépek, berendezések bővülése meghaladta az 50 százalékot. Abszolút értékben ez 71,5 milliárd forint, ami a teljes lízingpiac 13 százaléka. Az 5700 új szerződéssel 195 milliárd forintra nőtt a lízingcégek által ebben a szektorban finanszírozott összeg. Az elnök kiemelte,

hogy a mezőgazdasági gépeknél csaknem 60 százalékos a visszaesés, ami elsősorban az EU-pályázatok késedelmére vezethető vissza.

Bővült az ingatlanlízing

Az ingatlanfinanszírozás 30 százalékkal bővült 2006 első félévéhez képest, abszolút értékben 59 milliárd forintos kihelyezéssel. Ezzel a szektor részesedése a teljes lízingpiacból 11 százalék. A lakossági lakásfinanszírozás 10 milliárd forint volt az első félévben, további 3,6 milliárd pedig egyéb lakossági, de nem lakás jellegű ingatlanok finanszírozása. Az új szerződésekkel együtt a szektor tőkekintlévősége meghaladta a 240 milliárd forintot az első félévben. Ebből a lakossági állomány 22 milliárd, az operatív lízing formában történő finanszírozás pedig meghaladta a 120 milliárd forintot.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.