TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 2007 első félévében 553 milliárd forint összegű kihelyezést hajtottak végre, a finanszírozott eszközök értéke 744 milliárd forintot tett ki - közölte Báti Balázs elnök sajtótájékoztatón.

A kihelyezések állománya az idén január-júniusban 7,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a finanszírozott eszközök értéke pedig 11 százalékkal magasabb, mint 2006 első félévében.

A megkötött szerződések darabszáma féléves szinten 10 százalékkal csökkent, ennek oka az elsősorban lakossági ügyfeleknek nyújtott autófinanszírozási szerződések számának jelentős mérséklődése - mondta az elnök. Az első félévben a teljes finanszírozás 36 százaléka, több mint 200 milliárd forint került kis- és középvállalkozásokhoz kihelyezésre.

Visszaesett az autófinanszírozás

Báti Balázs elmondta: a személygépjármű finanszírozási szerződések száma tovább csökkent, 10 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Hozzátette: a darabszám csökkenését ellensúlyozza, hogy az egy autóra eső átlagos finanszírozás 11 százalékkal magasabb a 2006. félévi értéknél. E mellett tavaly év végén megfordult az átlagos kezdőrészlet mértékének éveken keresztül tartó csökkenési tendenciája, és ismét megközelíti a 30 százalékot.

Ennek eredményeként az első féléves adatok alapján stagnál a személy- és kishaszongépjárművek szegmense. Az elmúlt fél évben a lízingcégek 334 milliárd forintot, a lakossági szerződésekben mintegy 300 milliárd forintot helyeztek ki, amelynek 60 százaléka új autó vásárlására szolgált. Ezzel együtt a finanszírozó cégek összesen 1050 milliárd forint értékben finanszíroznak személygépjárműveket.

A flottafinanszírozás jól megy

Az elnök szavai szerint az idén az első félévben dinamikusan nőtt a vállalatok gépjárműbeszerzéseit kiszolgáló flottafinanszírozás. Az előző év azonos időszakához képest a finanszírozott összeg és a kezelt gépjárművek száma szerint is 30 százalék feletti az emelkedés mértéke. Ezzel csaknem kilencezer járműre több mint 33 milliárd forintot helyeztek ki. A haszonjármű-finanszírozás 2006 első félévéhez képest 9,5 százalékkal nőtt. Ez kihelyezésben 76 milliárd forintot jelent. Így fél év alatt 7500 darab, összesen 99 milliárd forint értékű teherautó és busz beszerzése történt meg.

Báti Balázs elmondta: a gépberendezés és IT-eszközlízing üzletág 12 százalékkal nőtt 2006 azonos időszakához viszonyítva. Az elnök kiemelte: a mezőgazdasági és építőipari gépeket különvéve azonban az egyéb gépek, berendezések bővülése meghaladta az 50 százalékot. Abszolút értékben ez 71,5 milliárd forint, ami a teljes lízingpiac 13 százaléka. Az 5700 új szerződéssel 195 milliárd forintra nőtt a lízingcégek által ebben a szektorban finanszírozott összeg. Az elnök kiemelte,

hogy a mezőgazdasági gépeknél csaknem 60 százalékos a visszaesés, ami elsősorban az EU-pályázatok késedelmére vezethető vissza.

Bővült az ingatlanlízing

Az ingatlanfinanszírozás 30 százalékkal bővült 2006 első félévéhez képest, abszolút értékben 59 milliárd forintos kihelyezéssel. Ezzel a szektor részesedése a teljes lízingpiacból 11 százalék. A lakossági lakásfinanszírozás 10 milliárd forint volt az első félévben, további 3,6 milliárd pedig egyéb lakossági, de nem lakás jellegű ingatlanok finanszírozása. Az új szerződésekkel együtt a szektor tőkekintlévősége meghaladta a 240 milliárd forintot az első félévben. Ebből a lakossági állomány 22 milliárd, az operatív lízing formában történő finanszírozás pedig meghaladta a 120 milliárd forintot.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.