2014. március 27. 10:04

Mind a nominális bérek, mind a reálbérek jobban fognak nőni idén és jövőre is, mint amit korábban vártak a jegybank szakemberei. Ennek ellenére a háztartások fogyasztásának növekedését visszavágták.

A jegybank legfrissebb inflációs jelentése szerint 2015-ben átlagosan 6,1 százalékkal fognak nőni a magyarországi bruttó átlagkeresetek, amely 1 százalékponttal magasabb a 2013 utolsó negyedévi előrejelzésnél. Ugyan az inflációs kilátás is romlott, 2,8 százalékról 3-ra, a magasabb nominális béreknek köszönhetően a lakossági reáljövedelmek a jegybanki elemzők szerint 1,3 százalékkal fognak emelkedni. Idén a reálbér növekedése még ennél is magasabb lesz, 2 százalékot várnak az MNB-ben. Ez utóbbi azonban nem a magasabb béreknek, hanem a vártnál alacsonyabb inflációnak köszönhető.

Érdekes módon hiába azonban a magasabb reálbér, a háztartások fogyasztásának növekedés alacsonyabb lesz a korábban vártnál. Az ok pedig a forint elmúlt hónapokban tapasztalt gyengülése, mondták el az mfor.hu kérdésére a jegybanki szakemberei.

Virág Barnabás, az MNB igazgatója szerint egyébként a legutóbbi, decemberi jelentés óta számos olyan új információ, jelenség látott napvilágot, amely miatt újra kellett gondolni a folyamatokat, de alapjaiban véve jelentősebb romlásról nem lehet beszélni a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban.

A felvevő piacok részéről fokozatos élénkülés figyelhető meg, ugyanakkor az orosz-ukrán feszültség fokozódása mellett a feltörekvő gazdaságokban látszanak olyan jelenségek, amelyek problémákat jelenthetnek.

A magyar gazdaság kapacitásainak kihasználtsága viszont továbbra is alacsony, bár a kibocsátási rés fokozatosan zárul, de még mindig negatív, ami dezinflációs környezetet jelez. Ennek begyűrűző hatása már megmutatkozik: a lakosság inflációs várakozások sávja immár 3 százalék körüli értékre csökkent. De ez a tendencia a vállalati szférában is tetten érhető az árak alakulásával kapcsolatban.

A jegybank szakemberei szerint a költségvetés idén keresletnövelő lesz, ami elsősorban a háztartások irányába mutatkozik, jövőre pedig ismét semleges a GDP-növekedése szempontjából.

mfor.hu