2017. október 13. 08:03

Hazánk nem támogatja Emmanuel Macron francia elnök tervét, az eurót pedig nem fogjuk korábban bevezetni, mint ahogy készen állnánk.

Magyarország ellenzi az eurózóna mélyebb integrációját célzó terveket - mondta a Reuters-nek Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára. Úgy véli, az unió mag- és periferikus országokra történő felosztása az egység érdekei ellen vannak.

Takács szerint el kell kerülni azt az érzetet, hogy a jó tagországok azok, akik az eurózóna tagjai - függetlenül attól, hogy milyen árat fizettek -, és akik nem tagok, azok a rossz tagállamok. Éppen ezért Magyarország nem támogatja azt az ötletet, hogy az eurózónának saját pénzügyminisztere és saját költségvetése legyen.

Emmanuel Macron
(Fotó: MTI)

Az államtitkár kitért arra is, hogy a gazdaságpolitikák egyedülálló keverékét bevető Magyarország folyamatosan növekszik, a régió teljesítménye pedig bőven meghaladta az eurózóna gazdaságait. Ezért Takács szerint ezeknek a tagállamoknak, lehetővé kell tenni, hogy még néhány évig tovább fejlődjenek az euró bevezetése előtt.

Takács Szabolcs azt mondta, amikor a gazdaság eléri azt a szintet, hogy egy nagyobb sokkot is képes elviselni, akkor és csak akkor szabad csatlakozni az eurózónához. Ennek függvényében Magyarország nem fogja korábban bevezetni az eurót, mint ahogy készen állna rá. 

mfor.hu