2017. október 13. 08:03

Hazánk nem támogatja Emmanuel Macron francia elnök tervét, az eurót pedig nem fogjuk korábban bevezetni, mint ahogy készen állnánk.

Magyarország ellenzi az eurózóna mélyebb integrációját célzó terveket - mondta a Reuters-nek Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára. Úgy véli, az unió mag- és periferikus országokra történő felosztása az egység érdekei ellen vannak.

Takács szerint el kell kerülni azt az érzetet, hogy a jó tagországok azok, akik az eurózóna tagjai - függetlenül attól, hogy milyen árat fizettek -, és akik nem tagok, azok a rossz tagállamok. Éppen ezért Magyarország nem támogatja azt az ötletet, hogy az eurózónának saját pénzügyminisztere és saját költségvetése legyen.

Emmanuel Macron
(Fotó: MTI)

Az államtitkár kitért arra is, hogy a gazdaságpolitikák egyedülálló keverékét bevető Magyarország folyamatosan növekszik, a régió teljesítménye pedig bőven meghaladta az eurózóna gazdaságait. Ezért Takács szerint ezeknek a tagállamoknak, lehetővé kell tenni, hogy még néhány évig tovább fejlődjenek az euró bevezetése előtt.

Takács Szabolcs azt mondta, amikor a gazdaság eléri azt a szintet, hogy egy nagyobb sokkot is képes elviselni, akkor és csak akkor szabad csatlakozni az eurózónához. Ennek függvényében Magyarország nem fogja korábban bevezetni az eurót, mint ahogy készen állna rá. 

mfor.hu

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés