<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Bár a magyar piacra mostanában az orosz-ukrán konfliktus van a legerőteljesebb hatással, azért a jövő héten is lesz néhány hazai makrogazdasági adat, amely vélhetően nem kerüli el a befektetők figyelmét. Részletes külkereskedelmi és GDP-adatot, továbbá ipari termelési és kiskereskedelmi adatokat is nyilvánosságra hoznak.

Kedden a január-júniusi időszak külkereskedelmi termékforgalmának részletes adatait ismerteti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Egyúttal a 2013. évi külkereskedelmi adatok felülvizsgálatát is közzéteszi. A hónap elején közölt első becslés szerint júniusban az export és az import euróban számított értéke 4,5, illetve 3,8 százalékkal nőtt tavaly júniushoz viszonyítva, a külkereskedelmi mérleg többlete az elemzők által vártnál magasabb, 610 millió euró lett. A részletes adatokból kiderülhet, hogy az élénkülő ipari kibocsátás mennyire jelent meg a kivitelben.

Szerdán a júliusi kiskereskedelmi forgalom adatait ismerhetjük meg a KSH első becslése alapján. A hivatal legutóbbi jelentése szerint júniusban 4,1 százalékra lassult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme a májusi 4,9 és az áprilisi 9 százalékos bővülés után. Szakértők a következő hónapokra további lassulást jósolnak.

Ugyancsak szerdán közli a KSH a második negyedéves GDP összetevőinek részletes alakulását. A hónap közepén kiadott gyorsbecslés szerint a bruttó hazai termék éves szinten 3,9 százalékkal nőtt az idei második negyedévben, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékos volt a gazdasági növekedés. Az adat jelentősen meghaladta az elemzők várakozását, akik az első negyedévi 3,5 százalékoshoz hasonló növekedésre számítottak a második negyedévben is. Az adat alapján hazai és londoni elemzők is úgy vélték, hogy az év egészében a korábban vártnál magasabb, 3 százalékot meghaladó lehet 2014-ben a növekedés. Néhány nappal később a kormány bejelentette, hogy 3,1 százalékra emeli az idei GDP-prognózisát az áprilisi konvergenciaprogramban jelzett 2,3 százalékról.   

Pénteken az ipari termelés júliusi alakulásáról közöl előzetes adatot a KSH. Júniusban tovább gyorsult az ipari kibocsátás, a termelés volumene 11,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 1,8 százalékkal nőtt májushoz képest. A KSH jelentése szerint a növekedést júniusban már nem csak a járműgyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok táplálták, hanem az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkeket előállító cégek teljesítménye is.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.