2016. február 22. 18:34

A versenyképesség növelésén alapuló gazdaságpolitikát kell folytatni a következő években, mert a következő 25 év a felzárkózás időszaka lesz - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank hétfői könyvbemutatóján.

A rendezvényt abból az alkalomból tartották, hogy megjelent a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági és monetáris politikai szakkönyvsorozatának új kötete. A Versenyképesség és növekedés című könyvet Palotai Dániel és Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatói szerkesztették, a kiadvánnyal a jegybank a hazai pénzügyi kultúra és közgazdasági gondolkodás fejlesztéséhez, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása érdekében a fenntartható gazdasági növekedésről és versenyképességről szóló közös gondolkodáshoz kíván hozzájárulni.

Matolcsy György a bemutatón kiemelte: az új kötet illeszkedik abba a sorba, amelynek első kiadványaként megjelent az Egyensúly és növekedés kötet. Az MNB elnöke rámutatott: az elmúlt két évben az osztrák gazdaság bővülésénél 2-2,5 százalékkal nagyobb ütemet produkált Magyarország, ez a növekedési ütem a következő években is tartható lesz.

Az MNB elnöke emlékeztetett: 2010 óta az ország sikeres gazdasági és pénzügyi stabilizációt hajtott végre, emellett Magyarország ráállt a tartós gazdasági növekedési pályára. Erre alapozva megvalósítható lesz az ország felzárkózása, amely elképzelhetetlen a versenyképesség javítása, növelése nélkül - mutatott rá Matolcsy György.

A jegybank elnöke hangsúlyozta: a miniszterelnök felkérésére fogtak hozzá a jegybank szakértői, hogy az ország számára felvázolják a következő öt, hosszabb távlatban pedig az eljövendő 25 év felzárkózási pályáját, amelynek során a közelmúltban megvalósított növekedési fordulat után hosszabb távon versenyképességi fordulatot kell végrehajtania Magyarországnak, mert a távlati cél Ausztria utolérése - emelte ki Matolcsy György.

Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója, az új kötet egyik szerkesztője aláhúzta: az elmúlt 2-3 évben Magyarország stabil egyensúlyi pályára állt, most az ország versenyképességének javítása kerül a fókuszba, ezért a jegybanki szakemberek a versenyképesség javítására szóló javaslatokat fogalmaztak meg. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy tartósan 2 százalék körüli növekedési többletet kell elérnie az országnak az uniós átlaghoz képest - mondta Virág Barnabás. Aláhúzta: a sikeres felzárkózás csak az állam, a vállalatok, a családok és a pénzügyi szféra együttműködésével lehet.

Palotai Barnabás, a jegybank vezető közgazdásza, a kötet másik szerkesztője kiemelte: továbbra is fontos cél a foglalkoztatás bővítése, de ehhez a munkát terhelő közterheket is csökkenteni kell, és kívánatos lenne elérni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is növekedjék a még munkában maradók száma. Emellett ösztönözni kell azt is, hogy a közmunka rendszeréből egyre többen lépjenek át a versenyszférába - mondta a jegybank ügyvezető igazgatója.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a bemutatón kiemelte: sikeres felzárkózást csak valós teljesítménnyel lehet elérni, a kedvező az, hogy most olyan korszakát éli Magyarország, amikor a kormány és a jegybank együttműködik, segítik egymást a célok elérésében.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke pedig azt hangsúlyozta: hogy a megszorítások, a válságmenedzsment helyett a változások menedzselését kell folytatni a jövőben a felzárkózás érdekében.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója a gazdaságot érintve a könyvet idézve rámutatott: a növekedés mennyiségi feltételei mellett a minőségi követelmények legalább annyira fontosak a versenyképesség javítása szempontjából.

MTI