2014. július 14. 10:04

A részletes ipari adatok szerint megtört az eddigi rövid élettartamú trend, miszerint minden megye ipara képes növekedést regisztrálni. Baranya és Borsod ugyanis nem bírta tovább májusban a lendületet.

A Központi Statisztikai Hivatal részletes adatai alapján előző évhez képest 9,6 százalékos növekedés, áprilishoz mérten pedig 1 százalékos zsugorodás mutatkozott a hazai ipari termelésben. Az éves bázisú csökkenéssel egyébként változatlanul az unió harmadik leglendületesebb iparát tudhatjuk a magunkának. Ennél nagyobb mértékben ugyanis Románia ipara (+15 százalék) és Litvániáé (+10,2 százalék) nőtt az Eurostat adatai szerint.

A KSH-adatokhoz visszatérve a meglepő havi zsugorodás mellett egy másik trend is megtört az ötödik hónapban, ugyanis ismét volt két olyan megye, ahol nem sikerült bővülést regisztrálni: Baranyában és Borsodban. Előbbi esetben csupán egy szerény 0,5 százalékos Borsodban viszont ennél jelentősebb, 3,2 százalékos visszaesés volt.

A rangsor másik végén is történt némi változás, hiszen Győr-Moson-Sopron megyét letaszították a trónról. Ráadásul ezt az a Komárom-Esztergom megye tudta megtenni, ahol a Nokia-gyár korábbi bezárása igencsak visszavetette a megye ipari termelését, sőt a számítástechnika ágazat növekedési potenciálját is. Ugyanakkor, az a tény, hogy immár a Nokia kiesett a bázishatásból, és nem húzza vissza a megye számait önmagában is komoly pluszt jelentett. Májusban 29,5 százalékos bővülést mutatnak itt az adatok.

A második legnagyobb növekedés Csongrád megyéhez (+20,8 százalék), a harmadik pedig a Mercedes-gyár által húzott Bács-Kiskunhoz (+16,6 százalék) kötődik. Győr-Moson-Sopron pedig ezek után "csak" a negyedik helyre fért fel.

Ennek ellenére az éves eddigi teljesítményt tekintve változatlanul a két nagy autógyár által meghatározott ipari termelésű megye vezeti a listát. A Győr-Moson-Sopron megyei termelés 28, a Bács-Kiskun megyei pedig 13,2 százalékkal haladja meg a 2013 január-május időszakit.

A járműipar meghatározó szerepét egyébként változatlanul megmutatják a számok, hiszen a termelés májusban 24,2 százalékkal nőtt, míg az értékesítés 23,2-vel. Ami külön érdekesség, hogy a szakágazat belföldi értékesítése is nagyot ugrott: csak májusban 42,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, az idei év eltelt részében pedig összesítve 45,2 százalékos a "túlteljesítés".

Emellett a vasúti, kötöttpályás jármű gyártása is nagyot nőtt: 86,4 százalékkal előző évhez képest, de érdemes kiemelni még az elektronikus fogyasztási cikk 31,4 százalékos bővülését is.

Január-május viszonylatban mindössze két ágazat múlja alul egyébként a tavalyi év azonos időszakának teljesítményét. A gyógyszergyártás ugyanis 3,9 százalékkal esett vissza a legfrissebb adatok szerint, míg a rezsicsökkentésekkel érintett villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat 10,4 százalékos mínuszban járt május végén.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.