2017. október 5. 12:30

A következő hetekben két nagy hitelminősítő ismerteti legfrissebb elemzését a magyar gazdaságról. Bár a felminősítés mellett szólnak érvek, inkább egy későbbi jobb osztályzatnak megágyazó pozitív kilátást rendelhet a magyar osztályzat mellé a Moody’s és a Fitch Ratings - derül ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének előrejelzéséből.

Majdnem pontosan két hét múlva - október 20-án pénteken - mond újból véleményt a magyar gazdaságról az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Moody’s. Rá két hétre - november 10-én - pedig a Fitch Ratings tesz ugyanígy. A két hitelminősítő várhatóan nem minősíti fel Magyarországot, hanem egy későbbi felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással látja el a magyar osztályzatot - írja elemzésében Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Hol tartunk?
Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítőnél (S&P, Moody’s, Fitch Ratings) a befektetési kategóriában, de annak legalacsonyabb szintjén van Magyarország, másként mondva, éppen a bóvli szint felett eggyel. Az S&P-nél “BBB mínusz” az osztályzat, amelyre pozitív kilátás vonatkozik. Az S&P idén augusztusban módosította a korábbi stabil kilátást pozitívra.

A Moody’s “Baa3”, a Fitch Ratings pedig “BBB mínuszban” tartja nyilván a magyar gazdaságot, mindkét osztályzatra a stabil kilátás van érvényben. Várhatóan ezt módosítják majd október 20-án és november 10-én pozitívra.

Bár a hitelminősítők megtehetnék, és több magyar makroadat alapján szóba jöhetne az is, hogy kilátásjavítás nélkül felminősítik Magyarországot, de várhatóan nem ez lesz a menetrend. Egyrészt ritkán csinálnak olyat ezek a cégek, hogy kihagyják stabil kilátásról pozitívra történő változtatást és egyből magasabb kategóriába sorolnak egy országot. (Igaz, erre is volt példa, a Standard&Poor’s hitelminősítő pont a magyar osztályzattal csinálta ezt 2016-ban.) Németh Dávid szerint a másik, fontosabb ok, hogy a Moody’s és a Fitch Ratings - az S&P-hez hasonlóan - óvatos marad, ezért csak a kilátáson javít. Egy esetleges felminősítéssel ugyanis még várnak a jövő évi választások miatt. Elsősorban arra kíváncsiak, hogy milyen gazdaságpolitikai lépések és irányvonalak várhatóak a következő években.

Pro és kontra
A hitelminősítők az elemzéseikben pozitívumként említhetik, hogy gyorsult a magyar gazdaság, a folyó fizetési mérleg többletes, a költségvetési hiánnyal sincs probléma, a külső adósság és az államadósság is mérséklődik. Kedvező tényezőként szerepelhet még náluk az alacsony szintre csökkenő munkanélküliség, a mérséklődő eladósodottság a magánszektorban, valamint a hitelportfólió javulása - véli Németh Dávid.
 
 
Az elemző szerint azonban a negatívumokra is kitérnek majd a hitelminősítők. Többek között arra, hogy a GDP gyorsulásában az uniós forrásokon alapuló fejlesztések kiemelkedő szerepet játszanak. A magyar gazdaság uniós pénzek nélküli potenciális növekedése 2 százalék körüli, ami nem túl erős szám. A hitelminősítők korábban utaltak arra, hogy az átláthatóságon lehetne mit javítani. Szintén negatívumként hozhatják fel, hogy a kamatkiadások nélküli egyenleg, az úgynevezett elsődleges egyenleg és a strukturális egyenleg is romlik, ez pedig mindenképpen kockázatot jelent a jövőre nézve.
A hitelminősítők az új elemzésekben szólhatnak az adósságszerkezetről is. Egyfelől a teljes adósságon belül a devizaarány csökkent, amit kedvezően értékelhetnek. Ugyanakkor problémásnak tarthatják, hogy a magyar állampapírok átlagos futamideje nem növekszik. Németh Dávid azonban hozzáfűzte, az állam törekszik arra, hogy meghosszabbítsa az átlagos futamidőt.

Áttörés
A szakember szerint a rövid távú kilátások szempontjából kétségtelenül kedvező helyzetben van a magyar gazdaság. Ahhoz, hogy Magyarország megítélése nagyban javuljon, ki kellene derülnie, hogy egy kisebb-nagyobb nemzetközi válságra hogyan reagál a magyar gazdaság, Azaz, hogy jó-e az ellenállóképessége és kedvezőtlen piaci viszonyok közepette is képes-e finanszírozni. Az igazi áttörést Németh Dávid szerint ez jelenthetné, ezt követően jöhetnének a sokkal jobb osztályzatok.
 
mfor.hu 
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.