2p

Eddig még nem látott szintet ért el a legalább 5 főnél dolgozók létszáma a magyar gazdaságban.

Az elmúlt években folyamatosan javuló munkaerőpiac nemcsak a foglalkoztatottak számát emelte újabb csúcsokra, de a vállalkozások jelentéseiből készülő statisztika is rendre szebb számokat produkált. 2016 júliusában pedig mérföldkőhöz érkezett a piac, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint országos átlagban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál 3,001 millióan dolgoztak.

Ez közel 80 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbi szintet, a növekedéshez pedig főként a versenyszféra járult hozzá, hiszen az 1,997 milliós létszám 66,5 ezerrel több a 2015 júliusinál.

Ezzel párhuzamosan a közfszférában kvázi stagnált a létszám annak ellenére, hogy a szféra folyamatosan változó "rétegét" jelentő közmunkások előző év azonos időszakához képest 7000-rel többen lettek. 2016 júliusában a legfrissebb statisztika alapján 209 300-an voltak.

Megállíthatatlan a bérnövekedés

A KSH adatai szerint országos átlagban 5,4 százalékkal emelkedtek a rendszeres bruttó bérek, a nettó pedig 170 826 forint volt, ami 6,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A versenyszféra 179 697 forintos átlagos nettója 6,3, a közszféra 154 458 forintja pedig 7,9 százalékkal haladja meg az lőző évit.

A látványos növekedés hátterében több tényező is meghúzódik:

  • a minimálbérek idei emelkedése,
  • a személyi jövedelemadó kulcsa 16-ról 15 százalékra csökkent,
  • a fegyveres testületek illetményemelése,
  • és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék hatása.

Mivel júliusban a KSH adatai szerint 0,3 százalékkal csökkentek az átlagos fogyasztói árak, a fenti növekményeknél is többet ér reálszinten a nettó fizetés az egy évvel korábbihoz képest. Ez azt jelenti, hogy

  • a nemzetgazdasági átlag 7 százalékkal,
  • a versenyszféra nettója 6,6,
  • a közszféráé pedig 8,2 százalékkal ér többet.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!