2p

Az elmúlt években az 1988-as szintre esett vissza a hazai egészségügy modellje, holott korábban már közel voltunk ahhoz, hogy egy modernebb működéshez eljussunk - hangzott el egy pénteki konferencián. A szakember szerint az elmúlt két évben rengeteg úgynevezett "járulékos kár" történt, amikor az állam más területeket akart megreformálni, de az az egészségügyre is hatással volt.

"Tudatos, logikailag védhető politika az, hogy a jelenlegi kormány nem akarja kiemelten kezelni az egészségügyet. Azzal, hogy egy csúcsminisztériumban csak egy szűk területként jelenik meg, már jelezte a kormány a hozzáállását" - emelte ki az 50. Közgazdász-vándorgyűlésen pénteken tartott előadásában Mihályi Péter, a Pannon Egyetem oktatója.

A szakközgazdász kiemelte, hogy az elmúlt években történtek olyan "járulékos károk", melyek az egészségügyet érintették, ezek közé sorolta az új Alaptörvény megalkotását, mely kivette a fékeket és az egyensúlyokat az egészségügyből, valamint eltörölte a társadalombiztosítási ellátáshoz való jogot. Emellett szerinte káros volt, hogy minden egészségügyi intézményt a kormány alá rendeltek, illetve a Munka törvénykönyve bizonyos feltételek mellett engedélyezte a hálapénzt. Mihályi szerint a pálinkafőzés legalizálása és a dohány-kiskereskedelem állami monopóliuma is rossz irányba mutat.

"Az egészségügy az elmúlt két évben visszakerült ahhoz a modellhez, ahonnan a rendszerváltozáskor elindult. Pedig korábban már megteremtődtek a több-biztosítós modell jogszabályi feltételei, közel voltunk egy olyan modern egészségügy megteremtéséhez, ami Európában több helyen jól működik" - zárta előadását a közgazdász.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!