<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt években az 1988-as szintre esett vissza a hazai egészségügy modellje, holott korábban már közel voltunk ahhoz, hogy egy modernebb működéshez eljussunk - hangzott el egy pénteki konferencián. A szakember szerint az elmúlt két évben rengeteg úgynevezett "járulékos kár" történt, amikor az állam más területeket akart megreformálni, de az az egészségügyre is hatással volt.

"Tudatos, logikailag védhető politika az, hogy a jelenlegi kormány nem akarja kiemelten kezelni az egészségügyet. Azzal, hogy egy csúcsminisztériumban csak egy szűk területként jelenik meg, már jelezte a kormány a hozzáállását" - emelte ki az 50. Közgazdász-vándorgyűlésen pénteken tartott előadásában Mihályi Péter, a Pannon Egyetem oktatója.

A szakközgazdász kiemelte, hogy az elmúlt években történtek olyan "járulékos károk", melyek az egészségügyet érintették, ezek közé sorolta az új Alaptörvény megalkotását, mely kivette a fékeket és az egyensúlyokat az egészségügyből, valamint eltörölte a társadalombiztosítási ellátáshoz való jogot. Emellett szerinte káros volt, hogy minden egészségügyi intézményt a kormány alá rendeltek, illetve a Munka törvénykönyve bizonyos feltételek mellett engedélyezte a hálapénzt. Mihályi szerint a pálinkafőzés legalizálása és a dohány-kiskereskedelem állami monopóliuma is rossz irányba mutat.

"Az egészségügy az elmúlt két évben visszakerült ahhoz a modellhez, ahonnan a rendszerváltozáskor elindult. Pedig korábban már megteremtődtek a több-biztosítós modell jogszabályi feltételei, közel voltunk egy olyan modern egészségügy megteremtéséhez, ami Európában több helyen jól működik" - zárta előadását a közgazdász.

mfor.hu