TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője mondja el, mi várható az ipartól év fennmaradó részében.

Júniusban 4 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene éves szinten, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján pedig az emelkedés 6,5 százalékos volt. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adat szerint júniusban 1,2 százalékkal esett vissza az ipar teljesítménye májushoz képest.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a friss adatok megfelelnek az iparban látható eddigi trendnek. A szezonális adatok szerinti, májushoz képest bekövetkezett csökkenés, valamint az éves szintű 6,5 százalékos növekedés azt mutatja, hogy az ipari termelés volatilis. Az iparban  általában július végén és augusztusban vannak a nyári szabadságolások, így ezekben a hónapokban az ipar teljesítménye csökkenhet, de a naptárhatással korrigált adatoknál ez kevésbé látszik majd.

Bár a mostani adat még csak első becslés, várhatóan az ipari termelés növekedése széles bázison alapul. Ez az jelenti, hogy a járműgyártás mellett több ágazat is hozzájárul a növekedéshez. A járműgyártásról a szakember elmondta, hogy a következő 1-2 évben is meghatározó szerepe lesz, új kapacitások jelennek meg a szektorban (Mercedes, Audi). Azonban ezek a jövő év végén, de még inkább 2019-ben dobhatják meg az ipar teljesítményét.

A jelenlegi kilátások szerint Németh Dávid 6 százalék körüli növekedést vár az ipartól az idén. A szakember elmondta, hogy, ha nemzetközi szinten tartós marad a konjunktúra, akkor jövőre az ideinél valamivel halványabb, 5 százalék körüli növekedés várható az iparban, 2019-ben pedig a már említett járműipari beruházások felfutása révén, akár 9 százalékos is lehet a tempó. Azonban fontos, hogy az ipar teljesítményét számos tényező befolyásolhatja addig.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.