TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A várakozásokkal szemben belehúztak a magyar fogyasztók karácsony előtt és a két ünnep között. Az üzletláncok és a kereskedők elmondása szerint ugyanis a mostani forgalom az előrejelzésekkel ellentétben közel azonosan vagy még jobban alakult, mint a tavalyi. Mfor.hu háttér.

Nem riasztotta vissza a válság a magyart
Úgy tűnik, a várakozásokkal szemben kedvezően alakult a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év utolsó hónapjában az ünnepeknek köszönhetően – mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Az eddigi jelzések alapján ugyanis legalább akkora volt múlt év decemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene, mint egy évvel azelőtt – dacára a pénzügyi válságnak.

A szakember szerint a krízis hatásainak is köszönhető volt a nagy vásárlási kedv: most még úgy érezték az emberek, van miből költeni, míg a jövőt valószínűleg bizonytalanabbnak látták.

Ugyanakkor az év egészét nézve már nem ilyen rózsás a helyzet: a 2008-as érték ugyanis a legjobb esetben is csak megközelítheti az előző évit. Úgy tűnik, ez már tendenciaként értelmezhető: a 2007-es évben is visszaesett a kiskereskedelmi forgalom volumene, és ugyanez várható idén is. Azt viszont nehéz előre megjósolni, milyen mértékű lehet a visszaesés, hiszen most nagy a bizonytalanság, de valószínűleg GDP-arányos értékről beszélhetünk majd (a pénzügyi tárca egy százalékos GDP-csökkenéssel számol).

Hasítottak az üzletláncok

Az üzletláncok sem panaszkodtak az idei évre. A Tesco számításai szerint az ünnepi forgalom a vártnak megfelelően alakult – tudtuk meg Hackl Mónikától, a cég kommunikációs vezetőjétől. Ugyanakkor az idei esztendő abban különbözött az előzőtől, hogy erőteljesebben koncentrálódott a vásárlás a karácsony előtti hétre. Mint mondta, az emberek az utolsó pillanatig vártak az akciókra.

Hozzátette: október-novemberben ők is érzékeltek visszaesést a válság miatt, december második felében viszont úgy érezhették az emberek, még sincs akkora probléma. Az újévi forgalom is közel azonosan alakult a brit tulajdonú láncnál, mint a tavalyi.

Hackl Mónika szerint a jó forgalomnak köszönhetően a karácsonyi kosaruk nagyjából nyolc százalékkal volt alacsonyabb, mint az egy évvel azelőtti.
Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatói asszisztens úgy véli: az egész év folyamán érezhető volt, hogy az emberek vásárlási szokásai kicsit átalakultak. Nagyobb volt az érdeklődés a legolcsóbb termékek iránt, s összességében megfontoltabbak lettek a vásárlások - érezhetően kevesebb pénzből gazdálkodtak az emberek.

Most is jól mentek az LCD- és a plazmatévék

 
A francia cég hazai egységeiben növekedett a vásárlók száma - ezt a kiadott pénztárblokkok számában mérik. Karácsonykor népszerűek voltak a könyvek és édességek, ugyanakkor nagy számban vásároltak az emberek drága műszaki termékeket is. Egyértelműen látszott, hogy a gyerekeknek szánt ajándékokon nem szívesen spórolnak a vásárlók - ezek iránt igen nagy volt az érdeklődés, fűzte hozzá.

A Tescóban a műszaki termékek vitték a prímet, ezen belül is elsősorban az LCD- és a plazmatévék, emellett népszerűek voltak a ruházati termékek is. Az élelmiszerek közül pedig különösen jól fogytak a zöldségek, gyümölcsök. Szilveszterre 2,8 millió pezsgővel és 600 tonna virslivel készültek – ezekből szintén rengeteg fogyott a szokásoknak megfelelően.

Hackl Mónika szerint is érezhető, hogy a fogyasztók az olcsóbb áruk felé fordulnak: náluk például megnőtt az érdeklődés a saját márkás termékek iránt. Hozzátette: várhatóan még inkább jellemző lesz ez a tendencia idén.

A mostani ünnepek alkalmával egyébként az volt tapasztalható, hogy nem sokat változott a hagyományos ajándékok köre. Az említetteken kívül még játékokat kaptak sokan - a játékkereskedőknek minden évben különösen erős az utolsó hónapjuk.

Kovács Zita

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.