2017. május 8. 13:04

A kormány felkészült az emelkedő kiadásokra.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Nem csak a nyugdíjasok járnak jól idén, de azok is, akik ezekben az években töltik be a nyugdíjkorhatárt, és a járandóságuk megállapítását kérik a nyugdíjbiztosítótól. A 2018-as költségvetést úgy állította össze a kormány, hogy abban legyen elegendő pénz az emelkedő induló nyugdíjakra.

Orbán Viktor a minap egy határ menti faluban járva elkotyogta, hogy nem a januári volt idén az egyetlen nyugdíjemelés. Szó szerint idézve ezt mondta házigazdájának, Bözsi néninek: "Idén még majd az év végén, ha úgy vannak a számok, akkor emelek megint. Novemberben."

Bözsi néni és Orbán Viktor 

A miniszterelnök arra gondolt, hogy mivel az infláció mértéke idén bizonyosan magasabb lesz, mint a nyugdíjemeléskor figyelembe vett 1,6 százalék, a hatályos jogszabályoknak megfelelően - tehát nem az ő döntésétől függően - novemberben kiegészítő nyugdíjemelésre kell sort keríteni.

De ez nem minden. Egy másik jogszabály pedig arra a helyzetre ír elő külön kifizetést, amikor a gazdasági növekedés mértéke meghaladja éves szinten a 3,5 százalékot. Ilyenkor úgynevezett prémiumot kapnak az idősek, melynek összegét egy képlet adja meg. S mivel idén a kormány várakozásai szerint 4,1 százalékos lesz a növekedés, a prémiumra is jogosulttá válnak a nyugdíjasok az év végén.

E két tétel együttesen - korábbi számításaink szerint - nagyjából 25-26 ezer forint pluszpénzt hozhat idén az időseknek. Érdemes emlékeztni arra, hogy a prémium nem épül be a nyugdíjakba, a kiegészítés viszont igen. Amikor tehát Orbán arról beszél, hogy majd még ad emelést, akkor a kiegészítésre utalhatott, hiszen a prémium egyszeri kifizetést jelent.

Ilyen célokra - tehát kiegészítésre és prémiumra - egyébként az idei büdzsé eredeti verziója nem tartalmazott nevesített keretet. Ha sor kerül rá, a nyugdíjalap, illetve a költségvetés tartalékai biztosítják majd a fedezetet, ami összességében 60-70 milliárd forint is lehet kalkulációnk szerint.

De nem csak idén élveznek kitüntetett figyelmet idős honfitársaink. A kormányfő nyugodtan beígérhette volna 2018-ra is az év végi extra pénzt a videójában. A 2018-as költségvetési törvényjavaslatban ugyanis - eltérően az ideitől - külön soron szerepel a nyugdíjprémium összege. Céltartalékként 32,250 milliárd forint szolgál a nyugdíjalapban erre a célra.

A kifizetésnek csupán egyetlen feltétele van, hogy jövőre is kerüljön 3,5 százalék fölé a GDP. A kormány 4,3 százalékkal számol most, de annyira magabiztosak a dolgukban, hogy előre lekötötték a büdzsében a prémiumra szánt összeget. Így már most láthatja ország-világ, hogy a 2018-as - muszáj hozzátenni: választási - évben a kormány készül a prémium kifizetésére, holott fogalmunk sincs arról hogy ennek a törvényi feltételei teljesülnek-e.

Eddig azokról volt szó, akik már nyugdíjba vonultak. De azok is jól járnak ebben az időszakban, akik most készülnek nyugdíjba vonulni.

A büdzséről szóló törvényjavaslathoz készült jelentésében a Költségvetési Tanács árulja el, hogy az induló nyugdíjaknál is emelkednek a kifzetések az elmúlt évek béremelései miatt.

A nyugdíj kiszámításánál jelent sokat, ha az utolsó években nagy járulékalap mutatható ki a nyugdíjba vonulónál, s mivel tavaly, illetve idén részben piaci, nagy részben állami intézkedések (a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének) hatására a bruttó keresetek 6-10 százalékkal nőnek, ez jótékony hatással van az új nyugdíjakra.

A Költségvetési Tanács megjegyzése szerint a jövőre tervezett nyugdíjkiadások a nyugdíjprémium összege mellett tartalmazzák az új nyugdíj-megállapítások összegének az elmúlt évek dinamikus béremelkedésével összefüggő növekedését is. A költségvetés tehát készen áll a nagy feladatokra.

A KSH kimutatása szerint 2015-ben az átlagos induló öregségi nyugdíj 113 962 forint, ezen belül a korbetöltött öregségi nyugdíj összege 108 529 forint volt. Ugyanebben az évben az átlagos öregségi nyugdíj összeg 107 968 forint volt, s ők ugyebár korábban már részesültek évenkénti nyugdíjemelésben, tehát az induló nyugdíjuk ennél alacsonyabb volt. A tanács jelzései alapján várható, hogy az induló nyugdíjak havi átlagos összege elmozdul a 120 ezer forint irányába. Idevéve azokat az ellátásokat is, amelyek a főellátás mellett járnak - tehát az öregségi nyugdíj mellett például az özvegyi nyugdíjakat -, arra lehet számítani, hogy az átlagos járandóság havi összeg a tavaly év végi 121 ezer forintról közelíteni fog a 130 ezer forinthoz.

Baka F. Zoltán

mfor.hu