2017. április 11. 07:13

A vártnál alacsonyabb lett az infláció.

Miközben a Magyar Nemzeti Bank akár 3 százalékos inflációt is elképzelhetőnek tartott idén márciusban, a Központi Statisztikai Hivalat friss jelentése szerint az árak ettől elmaradó mértékben, 2,7 százalékkal emelkedtek az előző hónapban. A szezonális hatásoktól megtisztított maginfláció 1,8 százalék volt.

Egy évre visszatekintve lendületesnek mondható a cukor drágulása (14 százalék), de a sertéshúsért (10,8 százalék) és a sajtfélékért (7,1 százalék) is érzékelhetően többet kellett kiadnunk, mint tavaly tavasszal. A sertéshús esetében meg kell említeni, hogy annak áfáját tavaly év elején csökkentették 5 százalékra 27 százalékról, de a jelek szerint a boltokban ettől nem lett olcsóbb ez a húsféle. Ha viszont azt nézzük, hogy egy hónap alatt mennyit változtak az árak, azt látjuk, hogy márciushoz képest 1,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni a sertéshúsért.

Az infláció alakulásában komoly szerepük volt még az üzemanyagoknak, ebben a termékkörben 17,1 százalékos áremelkedést mért a KSH egy év alatt. A tartós fogyasztási cikkeknél viszont csökkentek az árak ugyanebben az időszakban, mégpedig 0,6 százalékkal. A szeszes italokért, dohányáruért átlagosan 2,6, a szolgáltatásokért 1,6, a ruházkodásért0,5, a háztartási energiáért ugyancsak 0,5 százalékkal kellett többet fizetni. Az élelmiszereknél 2,2 százalékos inflációt mértek.

Az év első három hónapjában átlagosan 2,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a KSH adatai alapján.

mfor.hu