2017. március 27. 03:34

2 hónap leforgása alatt több mint 6 milliárd forinttal növekedett a kórházak adósságállománya.

Úgy tűnik, megismétlődik idén is ugyanaz, mint ami a korábbi években. Vagyis hiába dob a kormány mentőövet a kórházaknak a tetemes adósságuk kiegyenlítésére, az csak átmeneti segítséget nyújt, tartósan nem oldja meg a problémákat. Tavaly év végén ugyanis kaptak 45 milliárd forintot a 30 napon túli tartozásaik kiegyenlítésére. Ennek hatására decemberben a a korábbi 59 milliárdos adósságállomány 11,8 milliárdra apadt, idén azonban újratermelődik.

A legfrissebb adatok szerint ugyanis február végén kicsivel több mint 18 milliárd forintos tartozással rendelkeztek a kórházak, ami a tavaly év véginél pedig 6,2 milliárd forinttal magasabb adósság. Az adósságnövekedés üteme az első két hónap alapján ráadásul gyorsuló tempóról árulkodik, hiszen a januári 2,6 milliárd után februárban 3,5 milliárddal gyarapodtak az elmaradott fizetések.

A teljes 18 milliárdos adósság 44,5 százalékát hozta össze a 10 legnagyobb adóssággal rendelkező intézmény. Közülük is a legtöbbel a Honvéd Kórház rendelkezik, 1,3 milliárddal, ami januárhoz képest 21 százalékos növekedés eredménye. Mögötte 32 százalékos emelkedéssel az Egyesített Szent István és Szent László Kórház áll, a dobogó harmadik fokára pedig 872 millióval a Péterfy Sándor Utcai Kórház került - ebben az esetben egy hónap alatt csak 4 százalékkal nőtt az adósság.

Persze a listában találhatunk még a fentieknél is jóval nagyobb mértékű adósságnövekedéseket, de többségük esetében nagyban befolyásolja a helyzetet az alacsony bázis is. Például a Csolnoky Ferenc Kórház tartozása 340 százalékkal ugrott meg egy hónap alatt, viszont összegszerűen az 5 millióból 22 milliós adósság lett.

A nagyobb tartozással rendelkezők között említésre méltó a Tolna Megyei Balassa János Kórház, ahol februárban 80 százalékkal nőtt a tartozás, 210-ről 377 millióra, 58 százalékos megugrás volt még a Szent Borbála Kórháznál, 40 százalékos pedig a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktatókórháza és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Óktatókórház esetében. Mindkét intézménynél a 700 milliót súrolja a tartozás összege.

mfor.hu