Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Orbán Viktor kormányfő igyekszik békejobbot nyújtani a multiknak, írja a Napi Gazdaság. A miniszterelnök egy hónapja a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. dunaharaszti gyárában tett gesztust: ő avatta fel hazánk legnagyobb kapacitású, fémdobozos üdítőitalokat előállító gyártósorát.

Mindez azonban megkésett lépésnek tűnik, az üdítőital-gyártó hazai egysége akár 40 milliárd forintnyi beruházásra is esélyes lehetett volna. Összehasonlításul: a cég eddig mintegy 100 milliárd forintot fordított magyarországi gyártókapacitásának kialakítására és fejlesztésére, írja a Napi Gazdaság.

A Napi Gazdaság úgy tudja, a hazai egység jól jöhetett volna ki a Coca-Cola európai üzemei között zajló átszervezésből, ráadásul a dunaharaszti gyárat eleve úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen a rugalmas bővítésre. A terveket azonban a népegészségügyi termékadó (neta) és a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika keresztülhúzta, a végül megvalósult kétmilliárd forintos projektet pedig − állítják a Napi Gazdaság névtelenséget kérő forrásai − bonyolultabb lett volna leállítani, mint befejezni.

A veszteséglista

A potenciális beruházások közül a legnagyobb tételt az jelentette volna, ha az ausztriai gyártást egy az egyben sikerült volna Magyarországra áthelyezni, amivel rendszerszinten is megtakarítást érhetett volna el a csoport. Végül − persze az osztrák egység lobbitevékenységének is köszönhetően − az ausztriai Römerquelle-üzemet bővítették ki és oda költöztették a teljes gyártósort.

A Napi Gazdaság szerint a korábbi tervekben szerepelt az is, hogy Szerbiából hozna gyártást Magyarországra a cég, de végül is az Horvátországba került.

A Coca-Cola reakciója:

A Napi Gazdaság 2012. augusztus 24-ei számában megjelent, ”Óriási a veszteség - Orbán későn koccintott a Coca-Colával” című cikkében a Coca-Cola Hellenic beruházásairól, azok helyszínéről és nagyságrendjéről több helyen pontatlan és félrevezető információkat közöl, ezért kérjük, hogy a cikk állításait ennek figyelembevételével kezeljék.

A cikkben említett beruházások semmilyen módon nem érintik a Coca-Cola Hellenic jövőbeni magyarországi fejlesztéseit.  

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.