<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Orbán Viktor kormányfő igyekszik békejobbot nyújtani a multiknak, írja a Napi Gazdaság. A miniszterelnök egy hónapja a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. dunaharaszti gyárában tett gesztust: ő avatta fel hazánk legnagyobb kapacitású, fémdobozos üdítőitalokat előállító gyártósorát.

Mindez azonban megkésett lépésnek tűnik, az üdítőital-gyártó hazai egysége akár 40 milliárd forintnyi beruházásra is esélyes lehetett volna. Összehasonlításul: a cég eddig mintegy 100 milliárd forintot fordított magyarországi gyártókapacitásának kialakítására és fejlesztésére, írja a Napi Gazdaság.

A Napi Gazdaság úgy tudja, a hazai egység jól jöhetett volna ki a Coca-Cola európai üzemei között zajló átszervezésből, ráadásul a dunaharaszti gyárat eleve úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen a rugalmas bővítésre. A terveket azonban a népegészségügyi termékadó (neta) és a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika keresztülhúzta, a végül megvalósult kétmilliárd forintos projektet pedig − állítják a Napi Gazdaság névtelenséget kérő forrásai − bonyolultabb lett volna leállítani, mint befejezni.

A veszteséglista

A potenciális beruházások közül a legnagyobb tételt az jelentette volna, ha az ausztriai gyártást egy az egyben sikerült volna Magyarországra áthelyezni, amivel rendszerszinten is megtakarítást érhetett volna el a csoport. Végül − persze az osztrák egység lobbitevékenységének is köszönhetően − az ausztriai Römerquelle-üzemet bővítették ki és oda költöztették a teljes gyártósort.

A Napi Gazdaság szerint a korábbi tervekben szerepelt az is, hogy Szerbiából hozna gyártást Magyarországra a cég, de végül is az Horvátországba került.

A Coca-Cola reakciója:

A Napi Gazdaság 2012. augusztus 24-ei számában megjelent, ”Óriási a veszteség - Orbán későn koccintott a Coca-Colával” című cikkében a Coca-Cola Hellenic beruházásairól, azok helyszínéről és nagyságrendjéről több helyen pontatlan és félrevezető információkat közöl, ezért kérjük, hogy a cikk állításait ennek figyelembevételével kezeljék.

A cikkben említett beruházások semmilyen módon nem érintik a Coca-Cola Hellenic jövőbeni magyarországi fejlesztéseit.  

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.