2014. október 15. 05:13

Soron kívüli intézkedéssel negatív kihatású megfigyelés alá vette Franciaország államadós-besorolásait kedden a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy érdemben romlottak a francia költségvetési, adósságdinamikai és növekedési kilátások.

A nemzetközi hitelminősítő kedden késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy a negatív felülvizsgálat Franciaország - a második legnagyobb euróövezeti gazdaság - hosszú lejáratú hazai és külső adósságának egyébként magasan elsőrendű, "AA plusz" szintű osztályzatára vonatkozik.

A Fitch hangsúlyozta, hogy jóllehet az Európai Unió előírásai a hitelminősítőknek alapesetben csak az általuk előre megadott időpontokban teszik lehetővé a szuverén adósosztályzatok felülvizsgálatát, a szabályozás szükség esetén azonban engedi az eltérést ettől a menetrendtől. A Fitch Ratings naptárában a francia besorolások felülvizsgálata december 12-én lett volna esedékes, ám a cég kedden közölte, hogy megítélése szerint a franciaországi fejlemények indokolttá teszik az eltérést e menetrendtől.

Néhány napon belül ez a második negatív hitelminősítői lépés Franciaországgal szemben.

Pénteken a Standard & Poor's közölte Londonban, hogy leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú szuverén francia adósságállomány "AA/A-1 plusz" besorolásának kilátását. Az S&P szintén azzal indokolta a lépést, hogy megítélése szerint romlik a francia kormány költségvetési helyzete a korlátozott nominális és reálnövekedési kilátások miatt.

A Standard & Poor's a francia államadós-osztályzat kilátásának rontása után negatívra rontotta az euróövezet - új hiteleket már nem folyósító, de a meglévő kinnlevőségeket még kezelő - átmeneti pénzügyi mentőrendszere, az EFSF (European Financial Stability Facility) Franciaországéval azonos besorolásainak kilátását is, arra hivatkozva, hogy Franciaország az euróövezet második legnagyobb gazdaságaként a mechanizmus egyik fő garanciavállaló országa.

A Fitch Ratings által kedden bejelentett negatív besorolási felülvizsgálat - Rating Watch Negative (RWN) - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a negatív osztályzati kilátásnál sokkal erőteljesebb jelzés az érintett adósosztályzatok leminősítésének lehetőségére.

A Fitch közölte, hogy a felülvizsgálat eredményeinek ismertetését a francia besorolás elbírálásának eredetileg kitűzött időpontjában, december 12-én tervezi.

A hitelminősítő a kedden soron kívül bejelentett negatív felülvizsgálat elsődleges tényezői között említette, hogy a francia kormány október 1-jén beterjesztett, 2015-re szóló költségvetési tervezete érdemben megemeli az államháztartási hiánycélokat. Az idei évre szóló GDP-arányos deficit a 3,8 százalékos eredeti célkitűzés helyett az új hivatalos prognózis szerint 4,4 százalék lesz, a jövő évi hiánycél pedig 3,0 százalékról 4,3 százalékra emelkedett. Párizs a 3,0 százalékos uniós felső hiányküszöb-előírás teljesítését 2015-ről 2017-re halasztotta.

A Fitch Ratings hangsúlyozta keddi londoni elemzésében, hogy az általa az "AA" besorolási kategóriában nyilvántartott szuverén adósok államháztartási egyenlege mediánértéken számolva 0,2 százalékos GDP-arányos többletet mutat.

A hitelminősítő saját új, felülvizsgált előrejelzése ráadásul 2017-re is még 3,3 százalékos francia államháztartási hiányt valószínűsít, 1,5 százalékponttal magasabbat a cég előző prognózisában foglaltnál.

Ennek alapján a Fitch Ratings most már azzal számol, hogy Franciaország bruttó államadósság-rátája is a cég által eddig vártnál két évvel később, csak 2017-ben, és az eredeti előrejelzésnél magasabb szinten, a GDP-érték 99,7 százalékán tetőzik. A Fitch ezután is csak lassú apadást vár: keddi prognózisa szerint a bruttó francia államadósság-ráta még az évtized végén is 94,9 százalék lesz.

A ház előző előrejelzésében még az szerepelt, hogy a francia államadósság-ráta 2015-ben tetőzik a hazai össztermék 96 százaléka körül, és 2020-ra 90 százalék alá süllyed.

A Fitch Ratings új, lefelé módosított prognózisa szerint a francia hazai össztermék az idén 0,4 százalékkal, 2015-ben 0,8 százalékkal bővül. A cég eddig 0,7 százalékos, illetve 1,2 százalékos növekedést várt a francia gazdaságban erre a két évre.

A cég hangsúlyozza, hogy felülvizsgált előrejelzése szerint a francia GDP-növekedés idei üteme még az euróövezet egészére várt átlagtól is elmarad, amire négy éve nem volt példa.

Franciaországtól az elmúlt két évben mindhárom nagy hitelminősítő -  a Fitch Ratings és a Standard & Poor's mellett a Moody's Investors Service is - megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatot. Az euróövezetben már csak két gazdaságnak, Németországnak és Luxemburgnak van mindhárom cégnél "AAA" szuverén adósbesorolása.

MTI