<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nem ad hitelt csütörtök óta sem magán-, sem jogi személyeknek a Szberbank (Sberbank) ukrajnai leányvállalata - közölte az orosz pénzintézet elnöke pénteken Moszkvában.

German Gref elmondta, hogy az intézkedés ideiglenes jellegű és főként az "utcáról csak úgy betérő" ügyfeleket érinti.  Mint fogalmazott, a Szberbank ukrán ügyfeleinek, a cégeknek és magánszemélyeknek "kisebb gondjuk is nagyobb annál, semmint hogy kölcsönökkel foglalkozzanak". Hozzátette, hogy természetesen a nagyvállalatoknak, amelyeknek erre szükségük van, nyújtanak hitelt.

A legnagyobb orosz állami bank elnöke arról is tájékoztatott, hogy ukrajnai leányvállalatuk a belpolitikai válság közepette is rendben működik, csak az a 3 bankfiókjuk van zárva, amelyik az összecsapások helyszíne körzetében (a kijevi főtér, a Majdan közelében) található.

German Gref úgy tájékoztatott, hogy Ukrajnában szinte minden műveletet el tudnak végezni. Arról is beszámolt, hogy csütörtökön egész nap nagy forgalom volt a bankfiókokban, mivel megkezdődött a bérek kifizetése Ukrajnában és még azok is a Szberbank automatáit használták pénzük levételére, akik nem tartoznak az ügyfeleik közé. Hozzátette, hogy ukrajnai leányvállalatuk egyelőre nem szorul pénzügyi segítségre. Gref kijelentette, hogy "a Szberbanknál Ukrajnának nincs szuverén adóssága, és nem fordultak hozzánk (Ukrajnából) újabb kölcsönökért".

Az orosz állami pénzintézet elnöke úgy vélekedett, hogy a gazdasági helyzet Ukrajnában a mostani konfliktus miatt tovább fog romlani, "a gazdaságnak minden nap, amely ilyen helyzetben telik el, hatalmas kiesés a termelésből, a GDP-ből". A pénzintézet vezetője  azt jósolja, ha a helyzet tovább romlik, a politikai válság mellett Ukrajnának hatalmas társadalmi-gazdasági problémákkal is szembe kell majd néznie.

A Szberbank 2007-ben hozta létre leányvállalatát Ukrajnában. Jelenleg több mint 800 ezer ügyfele van, kétszer annyi, mint 2013 elején volt. A tavalyi adatok szerint az ukrajnai Szberbank a második legnagyobb pénzintézet az ukrán lakossági megtakarítások tekintetében. A magánszemélyek betétei meghaladták a 14 milliárd ukrán hrivnyát (mintegy 355 milliárd forint).

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.