TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Deloitte felmérése szerint a számviteli törvény legújabb módosítását Magyarországon a vállalatok töredéke ismeri és érti.

Ladó Judit, a Deloitte partnere a cég számviteli változásokról tartott szemináriumán szerdán elmondta: a 2004. január 1-jétől hatályos módosítás elsősorban a pénzügyi instrumentumok valós értéken történő értékelését vezeti be. Ezen eszközök és kötelezettségek köre is szélesebbé vált, valamint új besorolásokat is bevezettek.

A törvény módosításának célja az EU-hoz történő csatlakozásból eredő jogharmonizációs kötelezettséget teljesítése, valamint azon kötelezettségé, amely szerint a nemzetközi számviteli standardokat (IAS/IFRS) 2005. január 1-jétől minden tőzsdei cégnek alkalmaznia kell konszolidált beszámolójának összeállításakor.

A pénzügyi eszközöket valós értéken vagy beszerzési értéken kell értékelni attól függően, hogy milyen céllal szerezték be azokat. A kereskedési célú eszközöket mindig valós értéken kell értékelni, az értékelési különbözetet az eredmény ágon nyereségként vagy veszteségként kell elszámolni. Az értékesíthető pénzügyi eszközöket viszont lehet, de nem kötelező valós értéken értékelni. Az értékelési különbözet elszámolás ez esetben a tőkében, az értékelési tartalékkal szemben történik. Az átminősítésre és az egyes pénzügyi instrumentumok értékesítésére is szigorú szabályok érvényesek.

A módosítás elsősorban nem a könyvelőket, hanem a pénzügyi vezetőket, döntéshozókat érinti - mondta Ladó Judit. A vezetés dönti ugyanis el, hogy az adott pénzügyi instrumentumot hová sorolja, ezáltal azt is, hogy a vállalkozás él-e a valós értéken való értékelés lehetőségével. A besorolással azt is meghatározza, hogyan kell, illetve lehet az adott pénzügyi eszközt értékelni, valamint, hogy az értékelés hatása az eredményben vagy közvetlenül a saját tőkében jelentkezik.

A jogszabály meghatározza a fedezeti és a nem fedezeti típusú ügyletek számviteli fogalmát is. Számviteli szempontból a fedezeti ügyletek közé tartoznak az eszközök valós érték változására, a cash-flow értékének védelmére és külföldi gazdálkodó szervezetben lévő nettó befektetés értékének biztosítására kötött ügyletek.

Bár a jogszabály 2004. január 1-jétől hatályos, a valós értéken való értékelésre már a 2003-as beszámolóban is lehetőség van - mondta Ladó Judit. A könyvvizsgálóknak a legnagyobb feladatot a pénzügyi instrumentumok teljes körű feltárása, besorolásuk, a valós érték meghatározása, valamint a könyvelés helyességének megítélése jelenti. (MTI)

Kapcsolódó anyagok
Az IFRS bevezetésének hatása a controllingra
Egységes lehet az uniós könyvvizsgálat
Gondok lehetnek az Uniós számvitellel

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.