<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Egyre égetőbb probléma hazánkban a munkaerőhiány, melynek megoldása a kormányzati nyilatkozatok egy része szerint a hazai tartalékban rejlik. De mi van akkor, ha az közel sem megfelelő összetételű?

Magyarországon egyre nagyobb munkaerőhiány van - ez mára már tény. Ennek megoldására többféle megoldás létezhet kezdve a sebtapasz jellegű gyorssegélytől a hosszú távú megoldást kínáló alternatívákig. Kormányzati nyilatkozatok többször is utaltak arra, hogy elsősorban - a teljes foglalkoztatottság elérése érdekében is - a hazai piacon meglévő tartalékból kell orvosolni a problémát, miközben egyre gyakrabban van szó a külföldi vendégmunkások foglalkoztatásáról is. Van azonban egy igen nagy gond a kormányzati "vágyakkal" a hazai tartalékot illetően: egyszerűen nem lehet megoldani magyar munkaerővel a kialakult hiányt.

Miért?

A magyar (mozgósítható) tartalék összetétele nem alkalmas arra, hogy az informatika, a mérnöki állások, a vendéglátások területén kialakult hiányt kezelni tudja.

A 2016 második negyedéves adatok alapján a munkanélküliek száma 234 100 fő volt, míg közmunkásként 232 522-en dolgoztak. Elméletileg tehát van 466 622 olyan aktív munkaképes korú személy (összes - korrigált - munkanélküli) Magyarországon, aki azonnal pótolni tudná a hiányt. Igenám, viszont ezen személyek felét az iskolai végzettségük egyáltalán nem predesztinálja olyan munkavégzésre, ahol fenyegető hiányok alakultak ki.

A 466 622 munkanélküli 45 százaléka (!!!) legfeljebb ugyanis általános iskolai végzettséggel rendelkezik.

A 209 865 személyből a második negyedéves adatok szerint 81 ezer volt munkanélküli és 128 865 közmunkás. A helyzet ráadásul romló tendenciát is mutat, hiszen egy évvel korábban, 2015 második negyedévében a korrigált munkanélkülieknek "még csak" 41,6 százaléka rendelkezett legfeljebb általános iskolai végzettséggel. Igaz, akkor ez 215 207 főt jelentett, tehát az ideinél többet, de az, hogy a teljes létszámon belül jelentősen növekszik az arányuk, pont azt igazolja, hogy számukra az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedés komoly nehézségekbe ütközik. Álláskeresési szempontból egyértelműen hátrányos helyzetűeknek tekinthetők.

Így tehát marad 256 757 munkanélküli (vagy közmunkás), akit be lehet vonni a munkaerőhiány kezelésébe. Közülük

  • közel 130 ezren szakmunkásképző, szakiskolai végzettséggel rendelkeznek,
  • 104 ezren középiskolaival,
  • és mindössze 23 ezer a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma.

Itt pedig képbe lép egy másik probléma, amit csak átképzéssel lehetne megoldani: közel sem biztos, hogy a piac olyan szaktudású embereket keres, amivel a mozgósítható 256 757 személy rendelkezik.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.