2018. január 5. 17:37

Jó év elé néz a világgazdaság.

Gyorsabb lehet a növekedés idén Európa peremországaiban, mint a magországokban – állapítja meg a PwC nemzetközi tanácsadó cég friss globális jelentésében. Ám mielőtt büszkén kezdenénk döngetni a mellünket, fel kell idéznünk, hogy ez a megállapítás az eurózónába tartozó országokra vonatkozik.

Hasíthat a görög gazdaság 

A PwC a magországok közé sorolja Németországot, Franciaországot, Olaszországot és Hollandiát. Közülük a várakozások szerint Hollandiában lehet a leggyorsabb – 2,6 százalékos - a bővülés.

A peremországok közé tartozik a tanácsadó besorolása szerint Görögország, Spanyolország, Portugália és Írország. Utóbbi országban összejöhet a 3,5 százalékos növekedés, de a görögöknél is jó esély van elérni a 2,7 százalékos GDP-t.

Bár a jelentés szűk kivonata nem tesz említést a közép-kelet-európai államokról, azért a táblázatban feltűnik Lengyelország, ahol a PwC szerint 3,4 százalékos lehet idén a bővülés. (Magyarország a maga 4,3 százalékával – ez már hivatalos kormányzati prognózis – a mezőny elején végezne).

A britek viszont megbicsaklanak: a unióból való kilépésüket menedzselő szigetország mindössze 1,4 százalékkal növekedhet ebben az évben.

Összességében a globális növekedés vásárlóerő paritáson 4 százalék körül alakulhat 2018-ban, vagyis ha beigazolódik az előrejelzés, jó év elé néz a világgazdaság. Az Egyesült Államok, az eurózóna és Ázsia fejlődő része együttesen az érték 70 százalékát adhatja, a korábbi 60 százalék után.

Érdemes még szólni a jelentésnek a munkanélküliségre vonatkozó részéről. A vezető gazdasági hatalmak, vagyis a G7-ek körében régen látott alacsony, 5 százalékos munkanélküliségi rátára van kilátás. Ez 19 millió munkanélkülit jelent. Ami azt jelzi, hogy nem csak a magyar munkaerőpiacon tapasztalni a csökkenő trendet.

mfor.hu

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés