2007. július 12. 06:46

Az idei első negyedévben 15 százalékkal csökkent a betegszabadság, illetve 10 százalékkal a táppénzes napok száma- olvasható a Népszabadságban.

A Népszabadság ismertetése szerint az egészségügyi tárca az "orvos-beteg-találkozások" számának visszaesését részben a vizitdíj bevezetésének tulajdonítja, az egészségbiztosító szakemberei viszont leginkább az enyhe télnek. Leggyakrabban ugyanis a megfázás, illetve az influenza vonja ki a dolgozókat a munkából - jegyzi meg írás. Táppénzre ugyanakkor - a statisztikák szerint - évről évre egyre kevesebben mennek, a mérséklődés már a 2005-ös, illetve a 2006-os adatokból is látható volt.

A többéves trendet azonban nem magyarázza sem az enyhe tél, sem a vizitdíj bevezetése. A változás egyik oka a folyamatosan szigorodó ellenőrzés - mutat rá a cikk. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a kevesebb betegszabadság további, egyre meghatározóbb oka az állásféltés - azaz sokan még betegen sem maradnak otthon. A főtitkár véleményét megerősítik a háziorvosok tapasztalatai is. Mind több beteg fordul orvosához azzal a kéréssel, hogy minél erősebb, a tüneteket gyorsan csillapító szert írjon fel a számára, mert nem maradhat ki a munkából, számol be a Népszabadság.

A lap kitér arra is, hogy a szigorításoknak köszönhetően évről évre csökkent a táppénzkassza évi százmilliárd forint körüli kiadása. Az idén júniusig az éves keretnek nem egészen 23 százalékát fizette ki táppénzre az OEP: a tavalyi 25,3 milliárd helyett 22,5 milliárd forintot, írja a Népszabadság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.