3p

Idén a korábbiakhoz képest már csak döcög az iparunk, ezért nem meglepő, hogy a GDP-hez való hozzájárulása egy helyben toporog.

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt években többször is kijelentette nagy álmát, miszerint szeretné elérni, hogy az ipar GDP-n belüli részaránya éves szinten elérje a 30 százalékot 2020-ra és így hazánkat az Unió legiparosodottabb országává tegye.
 
A tavalyi évre vonatkozó adatok alapján a cél elérése, ha lassú tempóban is, de zökkenőmentesen zajlott, azonban 2015 utolsó negyedévétől kezdve megtorpanás történt. Az ipar tavaly a GDP 22,9 százalékát tette ki, ami 0,3 százalékponttal magasabb részesedést jelent a 2014-esnél, aminél nagyobb részarányra utoljára az 1990-es évek végén volt példa. Tavaly márciusban egyébként a kormányfő már azt állította, hogy a dobogó harmadik fokán állunk Európában, amely kijelentést azonban az Eurostat adatai cáfolták.
 
A KSH által nemrég publikált 2016 második negyedéves adatai szerint a céltól még igencsak messze vagyunk. Az ipar hozzájárulása a nemzeti össztermékhez évesített gördülő összeggel számolva 22,8 százalék volt 2016 második negyedévében. (szerk.: az évesített gördülő adatokkal ki tudjuk szűrnii a szezonális ingadozásokból adódó torzításokat.) Ez az arány az idei év kezdete óta fent áll, ráadásul a tavalyi év utolsó negyedévének 22,9 százalékos ipar/GDP arányához képest is mérséklődött némileg.
Lássuk csak a negyedéveket!
 
2015 második negyedévétől csökkent ez az arány, ami még mostanra sem érte el a 2015 első negyedévi szintet, vagyis az akkori csúcsot, a 24,1 százalékot. Az idei év második negyedévében ez 23,1 százalék volt.
Ráadásul ezek első és második negyedéves adatok, amikor az alacsony év eleji fogyasztás miatt általában nagyobb az ipar hozzáadott értékének aránya a teljes gazdaságon belül, ahogy ez a fenti grafikon szezonális ingadozásaiból is látszik. Feltételezhető, hogy év végére, amikor eleve csökkenni szokott ez az arány, akkor folytatódni fog a tendencia, így az idei év akár még a korábbinál is alacsonyabb számot produkálhat.
 
Persze az ipar GDP-n belüli arányának növekedését a többi ágazat emelkedése mérsékli, vagyis ha például a szolgáltatások, amely a termelői oldal legnagyobb tényezője, olyan mértékben nő, mint az ipar, akkor értelemszerűen az ipar aránya a GDP-n belül nem tud emelkedni.
 
Emellett a feldolgozóipar a legmeghatározóbb hazánkban az iparon belül, míg a bányászat jóval kevésbé befolyásoló, tehát érdemes csak a feldolgóziparra is megvizsgálni a helyzetet. A GDP-hez viszonyított aránya évesített összegekkel számolva 20,2 százalék volt 2016 második negyedévében az összesített 22,8 százalékos ipar/GDP arányhoz képest.
 
Az ipar/GDP-arány stagnálását főként a győri Audi-gyár idei megtorpanása eredményezi.
 
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!