5p

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Dobogókőn tartott kétnapos kormányülés után vázolta az adó- és járulékrendszer átalakítására vonatkozó elképzeléseit, amelyeket úgy kívánnak végrehajtani, hogy közben megőrzik az egyensúlyt, és fenntartják a szociális ellátórendszer biztonságát. Csaba László közgazdász szerint a szociális rendszerre való hivatkozás csak pótcselekvés, és a kormány így leplezi, hogy nem kíván lényegi változásokat. Mfor.hu háttér.

Megint megígérte (Mfor-montázs)

Gyurcsány Ferenc szerint a gazdasági növekedést úgy lehet ösztönözni, hogy egyszerre több ponton kezdeményeznek változtatásokat: az adó- és járulékrendszer megújítását, a szociális rendszer átalakítását, valamint a képzésben és a szakképzésben elindított programok folytatását, ha kell, módosítását. A miniszterelnök erről a kétnapos dobogókői kormánykonzultáció szünetében beszélt szerdán. Hangsúlyozta: az egyensúlyi program megtartása mellett a kormány célja a gazdasági növekedés ösztönzése, de úgy, hogy ez ne veszélyeztesse a szociális biztonságot.

A miniszterelnök szerint az adó- és a járulékrendszer megújítását abból lehet finanszírozni, hogy folytatják a gazdaság kifehérítését célzó programot, szélesítik az adózók körét, ragaszkodnak a takarékos költségvetési tervezéshez, áttekintik a mentességek és a kedvezmények körét, továbbá átalakítják az adórendszeren belüli hangsúlyokat, ami elsősorban a munkából származó jövedelemre rakódó terhek csökkentését jelenti.

Gyurcsány Ferenc tájékoztatása szerint a dobogókői konzultáción egyetértés volt abban, hogy a szociális rendszerre fordított kiadások nem csökkenthetők, de a segélyezésre költött pénzt lehetne célzottabban és jobban felhasználni.

Szeptemberre kész lesz a csomag

A kormányfő beszámolt arról, hogy a pénzügyminiszter, a gazdasági és a szociális tárca vezetője is hasonlóan vélekedett a kialakult helyzetről és a lehetséges megoldásokról. Így alakulhatott ki közös álláspont, amely a jövő héten az ő előterjesztésében kerül az MSZP képviselőcsoportja elé. Az MSZP-frakció remélt szakmapolitikai támogatását követően intenzívebb szakaszba lép a részleteket kidolgozó munka, és ugyanebben a körben június végéig még lesz egy egyeztetés - jelentette be a a miniszterelnök. A Gyurcsány Ferenc úgy látja, szeptember közepére készülhet el egy több területre kiterjedő, átfogó, a gazdasági növekedést serkentő javaslatcsomag.

Általánosságban minden rendben van

Úgy látszik, hogy a Gyurcsány kormány érzékeli a szűk mozgásterét, és azzal próbálkozik, amit egy kisebbségi kormány meg tud tenni - reagált a bejelentésekre Csaba László. Ilyen egyszerű lépés az adórendszeren belüli hangsúlyáthelyezés. Szerinte azzal, amit kommunikál a kormány az általánosság szintjén nincs baj, ki ne értene egyet azokkal a szlogenekkel, hogy egyensúly helyreállítása, vagy növekedés beindítása. A probléma a konkrétumoknál kezdődik, és ha ezeket nézzük, akkor legfeljebb igen jelentéktelen változtatások várhatók. Nem egy 4-5 százalékpontos adó- vagy járulékcsökkentésről van szó, hanem csupán arról, hogy az adott kereteken belül úgy változtatnak, hogy a munka terhei valamelyest csökkennek majd.

A gazdaság kifehérítése kapcsán elég nehéz tisztán látni, de Csaba László ezzel kapcsolatban meglehetősen szkeptikus. Megjegyezte, hogy "akit kifehérítenek" annak az adóemelést jelent, és így felmerül a kérdés, hogy mennyire lesznek ezek személyek munkára ösztönözve. Vagy éppen a munkáltatója érezheti úgy, hogy ezen az áron már nem éri meg a foglalkoztatás.

A kifehérítés alapvetően pótcselekvés

A kifehérítés a közgazdász szerint alapvetően pótcselekvés, hiszen nem arról van szó, hogy az igazán nagy adócsalókra lecsapnak, olyan ügyekre, amikről mindenki tud. Félő, hogy ehelyett a illetékes hivatal kimegy az építkezésekre és megnézi "van-e munkavállalási engedélye az erdélyieknek". Esetleg megnézik, hogy "a mosogatónak egy vendéglőben van-e kék könyve". Az ilyen módszerek pedig jelentős eredményeket nem tudnak hozni.

Az adórendszer átalakításának korábban volt egy olyan variációja, hogy emelnék az ÁFÁ-t, amiből finanszírozható lenne a SZJA mérséklése, de Csaba László szerint ez már a múlté. Akkor olyan félelmek merültek fel, hogy egy ilyen lépés növelné az inflációt. Ami azonban Csaba László szerint nem következik be automatikusan, de a Pénzügyminisztérium úgy gondolja, hogy elkerülhetetlen lenne ez a hatás.

Csaba László szerint hiába beszéltek nagyon sokat az elmúlt hónapokban, a kormány nem tud olyan lépéseket tenni, amely növelné foglalkozatást, ez viszont a gazdasági növekedésre hat negatívan. "Persze a kritikával vigyázni kell, hiszen, ha egy rendszer egészében rossz, akkor nem mondhatjuk azt, hogy semmit ne változtassanak rajta. Ez a minél rosszabb, annál jobb sztálini politikája lenne" - véli Csaba László.

Úgy tűnik, hogy a kormány közeli körök nagyobb kiadáscsökkentésre nincsenek elszánva, amelyhez érvként a szociális ellátórendszer biztonságát szokták felhozni, és ehhez természetesen bizonyos pénzeket be kell szedni. Csaba László azonban úgy véli, hogy a szociális ellátórendszer egy instrumentális hivatkozás, amely az állam fegyelmezetlen és rossz hatékonyságú gazdálkodásának fedezésére szolgál. Persze a kormány azt nem mondhatja, hogy szeretne egy pazarló államot, sőt az ellenkezőjét mondják, csak éppen sosem történik semmi. Csaba László úgy véli, ha a kormány részéről komoly szándék lett volna erre vonatkozólag, akkor az elmúlt hat évben lett volna mód arra, hogy a pazarlást visszaszorítsák. Ez azonban csak a retorika szintjén jelent meg, így az erre való hivatkozásnak nincs hitelessége. "Azt nem lehet tanácsolni, hogy ne hirdessenek jó dolgokat, de e mögé már tetteket is kellene tenni" – mondta az akadémikus.

Varga M István

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!