TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tavalyi év 11. hónapjában 4,5 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak.

Az ipari termelői árak összességében 4,5 százalékkal haladták meg tavaly novemberben az egy évvel korábbiakat, ugyanúgy, mint októberben. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítési árak átlagosan 4,8 százalékkal nőttek, ezen belül a kétharmadnyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 6,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt tavaly novemberig. Az energia- és a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 5,3, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 3,9 százalékkal nőttek az árak. A járműgyártás árai 1,6 százalékkal emelkedtek, a villamosberendezések árai 7,2 százalékkal nőttek, míg a számítástechnikai ágazatban 6,9 százalékkal folytatódott az árak tavaly január óta tartó csökkenése. Az élelmiszeripar termelői árai 4,7 százalékkal a vegyiparé 11,8 százalékkal emelkedtek belföldön.

Az ipar exportértékesítési árai 4,4 százalékkal nőttek az előző év novemberéhez képest. A járműgyártás exportárai 5,7 százalékkal, a vilamosberendezéseké 6,5 százalékkal emelkedtek, míg a számítástechnikai termékek ára  2,2, a gépipariaké 0,3 százalékkal esett. Az élelmiszeripar exportárai 4,0, a vegyiparé 8,0 százalékkal nőttek, a gyógyszerárak 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2016 novemberében.

A tavalyi első tizenegy hónapban a belföldi értékesítés árai 4,8, az exportértékesítéséi 2,5 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,2 százalékkal magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.