3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amennyiben jelentősen meggyengülne a forint, külön díj felszámítása nélkül meghosszabbítható a devizahitelek futamideje, jelentette be Veres János pénzügyminiszter és Felcsuti Péter, a Bankszövetség elnöke péntek délelőtt sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban. Többek között ezt tartalmazza az a megállapodás, amelyet csütörtökön írt alá a kormány a kereskedelmi bankokkal a devizahitelekkel rendelkezők terheinek csökkentése érdekében.

Veres János hangsúlyozta, hogy a jelenlegi 260 forint körüli eurónál a megállapodás csupán a nyugalmat segíti. Azt is elmondta, hogy a kormány a jövőbeni hitelek kockázatait már nem akarja átvállalni.

Hogyan segítik a devizahiteleseket?

A kormány és a bankok között csütörtökön aláírt megállapodás többek között kimondja: amennyiben jelentősen meggyengülne a forint, külön díj felszámítása nélkül meghosszabbítható a futamidő, így a törlesztőrészlet nem nő. Ahogy arról korábban is szó volt, a devizahitelek átválthatók lesznek forinthitelre, ezt év végéig lehet díjmentesen megtenni. Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került adósoknál pedig a bankok egyedi döntés alapján mérsékelhetik a terheket. A pénzintézetek ígéretet tettek arra is, hogy rugalmasan kezelik az előtörlesztést, így azzal is csökkenthető a hitelek kockázata.

A megállapodást összesen kilenc kereskedelmi bank (OTP, Erste, CIB, Raiffeisen, UniCredit,K&H, FHB, MKB, TakarékBank) képviselői írták alá. Célja, hogy csökkenjen a devizahiteles lakossági ügyfelek kockázata abban az esetben, ha a forint árfolyamában jelentős gyengülés következne be.

A mostani egyezség nem teljesen új, hiszen arról Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október végén már rövid tájékoztatást adott. Október 22-én a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy megállapodást ír alá a Bankszövetséggel arról, hogyan lehet a devizahitelesek helyzetét könnyíteni. A miniszterelnök akkor elmondta: a tervek szerint a bankok saját maguk számára kötelező érvényű és betartandó új szabályokat alkotnak. A cél, hogy ne engedjük égbe szökni az adósok terheit - fogalmazott a miniszterelnök. A kormányfő elismerte, hogy az egyezség megkötése nem volt mentes a vitáktól.

Korábban Veres János úgy nyilatkozott, hogy a devizahitelek esetében nem lesz támogatásról szó, hiszen - mint arra sokan felhívták a figyelmet - azok terhei kedvezőbbek a forinthitelekénél.

Mennyivel nőttek az ügyfelek terhei?

Egy konkrét példán keresztül érdemes végiggondolni a volatilis árfolyamok hatását a deviza alapú hitelekre. E hiteleknél az ügyfél tartozását devizában tartják nyilván, és az esedékes törlesztőrészletet - mindig az aktuális eladási árfolyammal számolva - forintban törleszti az ügyfél.

Tegyük fel, hogy valaki 2008 szeptember végén svájci frank alapon, húsz éves futamidőre, 12 millió forintot vett fel lakásvásárlási célra. Példánkban a jelzáloghitelhez 6,69 százalékos THM kapcsolódik. A svájci frank vételi árfolyama 148 forint, míg az eladási árfolyam 155 forint volt ebben az időszakban. A 12 millió forint vételi árfolyammal számolva 81 902 svájci frankot jelent, és ennek törlesztőrészlete a teljes futamidő alatt havi 561 svájci frank. Ez eladási árfolyamon akkor 87 684 forint havi terhet jelentett.

Egy hónap elteltével a válság hatására leértékelődött a forint, az eladási árfolyam 185 forintra emelkedett. Az 561 svájci frank már 104 674 forint terhet ró az ügyfélre. Ez a csaknem 17 ezer forintos törlesztőrészlet-különbség húsz százalékos emelkedést jelent.


Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!