3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Jelentős mértékben javult a háztartások gazdasági hangulata az év elején: az Ecostat lakossági bizalmi indexe 2008 első negyedévében 92,9 százalék volt, ami a legkedvezőbb érték 2006 májusa óta. A bizalmi index mintegy 9,4 százalékponttal magasabb a három hónappal korábbinál is.

Az Ecostat lakossági bizalmi indexének minden részindexe javult - eltérő mértékben. A lakosság elsősorban saját pénzügyi helyzetének alakulásában, valamint a nemzetgazdaság jövőbeli fejlődésében lát a korábbinál kedvezőbb tendenciákat. Emellett az inflációs várakozások is sokat javultak, de itt még mindig erős borúlátás érzékelhető. A korábbinál kedvezőbben ítéli meg a lakosság a munkaerő-piaci változásokat és a jelenlegi anyagi helyzetet, de a javulás itt csekély mértékű.

Az előttünk álló gazdasági évet valamivel optimistábban értékelik a háztartások, mint amilyennek az elmúlt időszak folyamatait látják. Az ország gazdasági kilátásainak megítélésében javulást 22 százalék tart valószínűnek, 43 százalékot tesz ki a pesszimista vélekedések aránya. A lakossági várakozások a munkanélküliség megítélésében is javultak az elmúlt negyedévben. A háztartások 48 százaléka nem számol a foglakoztatás csökkenésével, a munkanélküliség 17 százalék szerint fog csökkenni.

A háztartások inflációs várakozásai sokat javultak egy meglehetősen kedvezőtlen szinthez képest. Jelenleg még mindig magasak az inflációs félelmek, a lakosság 67 százaléka számít az árszínvonal további gyorsuló növekedésére, míg 13 százalékuk szerint csökkenni fog az infláció mértéke. A lakosság többsége közvetlenebbül érezhette a felgyorsult inflációt, a legnagyobb mértékben a két alapvető kiadási tétel, a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett.

A lakosság nagyobbik része nem tud megtakarítást fölhalmozni: a válaszadók 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy éppen csak megél a jövedelméből, míg 16 százalékuk már a tartalékait éli fel, további 8 százalék pedig fokozatosan eladósodik. A megtakarítani képes háztartások aránya 22 százalék. Az elmúlt negyedévben a háztartások egy részének javult az anyagi helyzete, novemberben és decemberben az év végi prémiumok, jutalmak, januárban pedig - a közszféra dolgozói számára - a tizenharmadik havi fizetésének folyósítása miatt. Ez a lakosság megtakarítási potenciáljában is tükröződik, a megtakarítani képesek aránya, ugyanis 4 százalékponttal nőtt, míg az eladósodóké 3 százalékpontnyival csökkent.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.