2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az MKKSZ levelet ír Orbán Viktornak.

Lázár János törvénysértést követett el, amikor mint a terület szabályozásáért felelős munkáltató, fenyegető nyomást gyakorolt a kincstári szervezetre – mondta portálunknak Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, aki a szervezet közleményét is eljuttatta portálunkhoz.

Az MKKSZ szervezésében – együttműködve a Magyar Államkincstár munkavállalóival - mintegy 250 ezer közszolgálati alkalmazottat összefogó sztrájkot helyeztek kilátásba július 17-én, amennyiben nem kapják meg a kormánytól a várt 25 százalékos béremelést. Erre azonban csak annyit reagált a kormány képviseletében Lázár János, hogy „minisztériumban nincs sztrájk és béremelés sem lesz”.

Lázár János 

Az mfor két kormányinfó alkalmával is nekiszegezte a kérdést a miniszternek, hogy mit gondol a sztrájkról, illetve a béremelési követelésről (ezt a párbeszédet egyébként az MKKSZ szöveghűen idézi a közleményében). Lázár a második alkalommal úgy fogalmazott, hogyjól gondolja meg minden közigazgatási dolgozó, hogy sztrájkba lép-e.

A szakszervezet erre reagálva adta ki ma állásfoglalását, törvénysértés elkövetésével vádolva Lázárt. Boros Péterné állítja, a Magyar Államkincstárban is lehet sztrájkot tartani, de előtte természetesen meg kell egyezni a szervezet vezetőjével a halaszthatatlan szolgáltatások nyújtásáról. Vagyis ellátások nélkül a munkabeszüntetés alatt sem maradnának a kincstári körbe tartozó állampolgárok.

Az MKKSZ közleménye ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy a törvény rögzíti azokat a szervezeteket, ahol tilos a sztrájk, ezt pedig önkényesen nem bővítheti Lázár János.

Az elnök jelezte portálunknak, hogy ők készen állnak a tárgyalásra, ennek érdekében kezdeményezték a megfelelő érdekegyeztetési fórum összehívását, de választ nem kaptak. Alapvetően azt sérelmezik, hogy a központi közigazgatásban dolgozók életpályájának bevezetését 2018-ról 2019-re halasztotta el a kormány, vagyis már tíz éve nem történt bérrendezés a területen.

Türelmük fogytán van, ezért levelet írnak a miniszterelnöknek – árulta el az MKKSZ elnöke.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!