2017. június 11. 07:07

Ma tartják az első fordulót, az új francia elnök és pártja akár a kétharmadot is bezsebelheti.

A Franciaországban a bal- és jobboldal között hatvan éve tartó politikai váltógazdaság érhet véget a nemzetgyűlési választások mai első fordulójában, amelyen a felmérések szerint alig egy hónnappal az elnökválasztás után Emmanuel Macron államfő és pártja, a Köztársaság lendületben (LREM) elsöprő győzelmet arathat. A részvétel ugyanakkor alacsonynak ígérkezik, a franciáknak alig fele biztos abban, hogy az urnákhoz járul.

Június 11-én és 18-án a parlament mostanáig baloldali többségű alsóházának 577 képviselőjét választják újra a franciák. A képviselői helyekért vasárnap 7877 jelölt indul.

A Nemzeti Front elutasítottságának köszönhetően kétharmados többséggel elnökké választott Emmanuel Macronnak az a célja, hogy a pártja megszerezze a kényelmes többséget az alsóházban is a reformprogramja elindításához.

A köztársasági elnök egy évvel ezelőtt alakult centrummozgalma a felmérések szerint 29-30 százalékkal végezhet az élen vasárnap, megelőzve a legnagyobb ellenzéki pártot, a jobbközép Köztársaságiakat, akik 20-23 százalékra számíthatnak a 17-18 százalékkal harmadik helyre várt Marine Le Pen vezette Nemzeti Front előtt. A radikális baloldal 11-12, míg az eddig kormányzó szocialisták alig 8-9 százalékos támogatottsággal történelmi vereséget szenvedhetnek.

A jobboldali tábor továbbra is jelentős, de nagyon széttöredezett és megosztott, amióta ők adják a kormányfőt Edouard Philippe személyében. A Szocialista Párt tetszhalott állapotban van, az elnökválasztáson történelme legjobb eredményét elért Nemzeti Front pedig várhatóan nem tudja megismételni a sikert.

A mandátumbecslések szerint az LREM és politikai szövetségese, a Francois Bayrou vezetette centrista Modem a második fordulóban megszerezheti az abszolút többséget, amelyhez 289 képviselői hely szükséges. Macron mozgalmának pedig 385-415 képviselőt jeleznek előre a felmérések.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.