5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az árfolyamrögzítési kérelmeket a legkorábban késő nyártól fogadhatják a finanszírozók, köztük a pénzügyi vállalkozások, s legkésőbb október 1-jétől a Nemzeti Eszközkezelő is működni fog, az ehhez szükséges törvényi rendelkezések várhatóan július közepéig megszületnek. A hitelezés bővülése a növekedési cél elérésének is fontos feltétele, ezen a kormány folyamatosan dolgozik - nyilatkozta Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az MTI-nek.

Mindenki mindenkiért

A pénzügyi stabilitási szempontok valóban fontosak, a kormánynak azonban ezen túl egyéb szempontokat is figyelembe kell vennie, nem engedheti, hogy családok tömegesen kerüljenek az utcára - reagált a helyettes államtitkár a jegybank közelmúltbeli javaslatára. (Az MNB szerint a bankszövetséggel kötött ötpontos megállapodás néhány eleme pénzügyi stabilitási kockázatokat hordoz, illetve tovább rontja a bankok hitelezési képességét, ezért azt tartaná jónak, ha az árfolyamrögzítési lehetőség csak a szociálisan rászorulókra és a fizetési nehézségekkel küzdőkre terjedne ki, a negyedéves árverezési kvótát pedig 5-10 százalékra emelné.)

Össze kell fogni

A helyettes államtitkár elmondta: a kvótarendszer nemcsak szociális szempontok miatt fontos, hanem az ingatlanpiac védelme miatt is. Magyarországon a nyugat-európai átlagnál is magasabb a lakástulajdonnal rendelkező családok aránya, a kvótarendszer pedig segít megelőzni, hogy a lakások értéke hirtelen nagymértékben csökkenjen. A kormány ezzel védi a magyar állampolgárok tulajdonát, ami az államnak feladata is - mondta Nátrán Roland.

Kiemelte: az otthonmentő akcióterv minden eleme azon alapul, hogy a bankoknak, az államnak és az adósoknak osztozniuk kell a terheken. Az adós az árfolyamrögzítéssel vállalja, hogy visszafizeti a terheket; az állam kezdetben 100, majd 25 százalékos garanciát nyújt a gyűjtőszámlán lévő összegre; a bank a tényleges és a rögzített árfolyam különbségét alacsony kamaton finanszírozza meg és a garanciáért díjat fizet, aminek következtében a forrásköltségénél alacsonyabb bevételt realizál.

Azokról a javaslatokról, amelyek szerint nulla százalék kamatozásúvá kellene tenni a gyűjtőszámlát, Nátrán Roland úgy vélekedett, hogy ezzel felborítanák az egyensúlyt, ingyenhitelhez juttatnák az árfolyamrögzítést igénylőket, az ügyfeleknek arbitrázsra is lehetőséget adna, s teljesen a bankokra hárítaná a finanszírozás terheit.

A devizahitelek forinthitellel való kiváltására most is van mód - válaszolta arra a felvetésre, hogy miért nem forintosítják inkább a devizahiteleket, amit egyes szakértők valamint politikusok is szorgalmaztak -, ezzel azonban az a gond, hogy az adósok realizálnák a veszteséget. Ha pedig az állam átvállalná az árfolyamkülönbözetet, kedvezőbb helyzetbe hozná a devizahiteleseket például a forinthitelesekhez képest. Márpedig fontos szempont volt a morális kockázat kezelése is, az, hogy a devizahitelesek ne kapjanak nagyobb támogatást, mint a forinthitelesek, vagy azok, akik, ha nagy nehézségek árán is, de törlesztették a hitelüket.

Az eszközkezelő által nyújtott segítség ezért nemcsak a devizahitelesek számára áll nyitva, a szociális alapú támogatásra a forinthitelesek is számíthatnak - hívta fel a figyelmet.

Nincs megállapodás a hitelösztönésről

Arra a kérdésre, hogy a bankokkal folynak-e a tárgyalások azokról a pontokról - köztük a kkv és a lakossági hitelezés ösztönzéséről -, amelyekről nem sikerült megállapodni, azt válaszolta: célzott, külön tárgyalások nincsenek, a kormány azonban folyamatosan dolgozik azokon a javaslatokon, amelyek a hitelezési aktivitás növekedését eredményezhetik, az NGM a nyáron több lehetőséget is megvizsgál. Ennek a munkának a folytatása azért is különösen fontos, mert a kormány által kitűzött gazdasági növekedési célok elérésének az egyik feltétele a hitelezési aktivitás bővülése - fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár emlékeztetett rá: egy korábbi kormányrendelet már enyhítette a Garantiqa tőkeképzési kötelezettségét annak érdekében, hogy a társaság növelhesse szerepvállalását a kkv-k hitelezésében, és a Széchenyi kártya program tavaly őszi kibővítése (a hitelösszeg megemelése és a konstrukciók számának növelése) is a kkv hitelezés bővítését volt hivatott ösztönözni. Nátrán Roland szerint ebbe a sorba illeszkedik az árverezési kvóta fokozatos feloldása is, ami segíti a bankokat abban, hogy bővíthessék jelzáloghitelezésüket.

A magáncsőd szabályozása, amit az elmúlt napokban többen hiányoltak a csomagból, Nátrán Roland szerint abszolut idegen a konstrukciótól, és annak céljától.

Védelem az extrém árfolyamingadozással szemben

Az árfolyamrögzítéses konstrukció két fő célt próbál meg elérni - mondta. Az egyik, hogy kiszámíthatóvá, és havonta stabillá tegye a háztartások törlesztési kötelezettségét. A másik fontos cél az, hogy az extrém irányú árfolyamváltozásokat - elsősorban az euró és a svájci frank keresztárfolyamának a változását, amire a magyar gazdaságpolitikának nincs hatása - kisimítsa.

Az euró/svájci frank árfolyamában átmeneti ideig, egy-két hónapig vagy egy-két negyedévig lehetséges olyan árfolyamváltozás, amely kedvezőtlenül érinti a hiteleseket, és adott esetben számos hitelnek a bedőlését eredményezhetné. A konstrukció ezeket a kedvezőtlen változásokat, az átmeneti időszakokat képes kisimítani, és azzal számol, hogy extremitások az ellenkező irányban is előfordulhatnak egy megfelelően hosszú időintervallum esetében. A három év ilyen hosszúnak tekinthető.

A konstrukció harmadik célja, hogy valamelyest csökkentse a havi törlesztő részletek nagyságát a mostani árfolyamokhoz képest. A svájci frank alapú hitelek esetében 15 százalékot meghaladó mértékű törlesztőrészlet csökkenés is lehet.

Az árfolyamrögzítés ezekre a célokra alkalmas, és korántsem arra, amire a magáncsőd alkalmas lenne, azaz, hogy egy tartós és orvosolhatatlan fizetési késedelem vagy fizetésképtelenség esetére nyújtson jogi megoldást - mondta.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!