3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"Természetes, hogy minden kiigazítás pofon veri a gazdaságot. A probléma inkább az, hogy nem látszik, mi a fenétől fogunk kilábalni a gödörből" - véli Gáspár Pál. Az ICEG Európai Központ igazgatója az mfor.hu-nak adott interjúban utalt rá: bár sok égető gazdasági problémára már évek óta léteznek kész válaszok, azokat a politikai elit - a konszenzusra való képtelenség és a népszerűségvesztéstől való félelem miatt - továbbra sem ülteti át a gyakorlatba.

Miért nem mer lépni a politikai elit? Fog-e csökkenni a lemaradásunk?

- Sok olyan problémát említett, amelyekre már hosszú évek óta megvannak a válaszok, mégsem történt előrelépés. Miért?

- Két dolog hiányzik: egyrészt a politikai konszenzus az alapvető kérdésekben, másrészt a politikai bátorság. Minden változtatás ugyanis átmeneti veszteséggel jár, azaz rövidtávon rossz a költség-haszon megoszlás. A nyugdíjrendszerhez például politikai okokból nem mernek hozzányúlni: a nyugdíjasok száma növekedni fog, ami egyre több választót jelent. Ennek a taktikának a következménye viszont a finanszírozás fenntarthatatlansága lesz...         

- További probléma, hogy  miközben a GDP-bővülés üteme nálunk az egyik legalacsonyabb az EU-ban, a kiigazító csomagnak nincsenek olyan elemei, amelyek ösztönöznék a tőkebeáramlást. Egyetért Ön ezzel az állítással?

- Igen. A fő cél 2009-2010-re ugyanis az, hogy a költségvetési egyensúlyt és a konvergencia-programot hozni lehessen. Ennek azonban valóban nincs tőkevonzó, versenyképességet növelő hatása. Ha a tényeket nézzük, a vállalat- és a mezőgazdasági beruházási ráta négy-öt éve alacsony Magyarországon, ezen belül a vállalati beruházások 2006 közepétől erőteljesen csökkentek. Ezen túlmenően a belföldi hajtóerő sem brilliáns, az eurózóna lassulni fog, ráadásul Magyarország relatív pozíciója némileg romlott a szűk felvevő piacokon. Tehát az export sem fog dinamikusan növekedni.

Ma tehát több a kérdőjel, mint három hónappal ezelőtt. Az természetes, hogy minden kiigazítás pofon veri a gazdaságot. A probléma a fentiek alapján inkább az, hogy nem látszik, mi a fenétől fogunk kilábalni a gödörből. 

- Tehát növekedni fog a régiós versenytársak előnye?

- Rövid távon nincs esély fordulatra, azaz egy-két évig növekedni fog a lemaradásunk a térségbeli országokkal szemben. Bár jelenleg már kiszámítható a gazdaságpolitika, mert egyensúlyt akar, viszont azok az eszközök, amelyekkel ezt meg kívánja valósítani, nem biztos, hogy a legjobbak.

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!