2p

Portugália tartja magát korábban elhatározott takarékossági programjához az európai adósságválság elmélyülése ellenére - fejtette ki csütörtökön a parlamentben a jövő évi költségvetési tervezet ismertetése kapcsán az ország miniszterelnöke.

Pedro Passos Coelho hangsúlyozta: kormányának tartania kell magát a 78 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag feltételeként vállalt kötelezettségeihez, hogy visszanyerje a piacok bizalmát, különösen akkor, amikor "a rendszerszintű válság Európában egyre veszélyesebbé válik". Coelho szerint teljességgel kizárható, hogy Portugália a nemzetközi hitelcsomag feltételeinek megváltoztatását kérné, még akkor sem, ha a kormánynak a jövő évi költségvetésben pótlólagos megszorító intézkedéseket kell hozni az államháztartási hiány megfelelő szintre való csökkentése végett.
 
 
A miniszterelnök utalt arra, hogy a takarékossági intézkedések - egyebek mellett az állami alkalmazottak prémiumának csökkentése, egyes adók emelése, az egészségügynek és az oktatásnak juttatott pénzek megnyirbálása - átmenetileg visszavethetik az ország gazdasági növekedését, de be is indítják majd azt - várhatóan 2013-tól.

A kormány várakozásai szerint a hazai össztermék az idei 1,9 százalék csökkenés után 2012-ben 2,8 százalékkal zsugorodik, több évtizede a legnagyobb mértékben. A költségvetési tervről november 29-én szavaz a portugál parlament, ahol a kormánynak kényelmes többsége van. 

Portugália az euróövezeti országok közül harmadikként kért és kapott áprilisban nemzetközi pénzügyi segítséget Görögország és Írország után, cserébe komoly megszorító intézkedéseket vállalt, amelyeket már megtoldott újabbakkal, mert a nemzetközi hitelezők nem volt megelégedve velük.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!