Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A monetáris politika idén már nem lehet expanzív, a lazítás időszaka lezárul, vélekednek a Raiffeisen elemzői.

Idén a növekvő energiaárak mentén visszatér az infláció világszerte, amit a hazai  gazdaság jelentős növekedése még dinamikusabbá tesz. A Raiffeisen elemzői szerint már 2017 derekára elérheti a ráta a 3 százalékot, ami a második félévben a 3-4 százalékos sávban mozoghat. Emiatt Magyar Nemzeti Banknak nem lesz mozgástere további monetáris expanzióra, így a lazítás - szemben az MNB decemberi várakozásával – tovább nem folytatható, jelentette ki Török Zoltán a Raiffeisen vezető elemzője a bank legfrissebb negyedéves elemzését bemutató sajtótájékoztatóján. Kamatemelésről azonban egyelőre nincs szó (az EKB első emelése után jöhet majd csak 2018 második felében), ugyanakkor az év második felében a pénzügyi termékek árazásban referenciaszintnek tekintett bankközi kamatok emelkedésnek indulnak a jelenlegi 0,3 százalékos szintről.

A magyar gazdaság kilátásai egyébként rég voltak ennyire kedvezőek, mint most, szögezte le Török, akik mind idén, mind jövőre, mind 2019-re 3 százalékos gazdasági növekedést vár viszonylag egészséges szerkezetben. Ennek fő motorja a lakossági fogyasztás megugrása lesz (idén például 5 százalék), amit leginkább az idei 10 százalékos béremelkedés fűt. A lakossági fogyasztás bővülése mellett az EU-pénzek ismét jelentős, 6-7 százalékos beruházás-növekedést finanszíroznak majd 2017-ben, de a vállalati hitelállomány növekedése is pozitívan járul hozzá a GDP-növekedéshez.

A bank elemzői az mfor.hu kérdésére elmondták, ugyan jelentős az idei magyar bérnövekedés, és lesznek, lehetnek olyan kis cégek, amelyek ennek költségét nem fogják tudni előteremteni, de a dinamikus béremelés nem hazai jelentség, a környező országokban is megfigyelhető. A nagyobb méretű vállalatoknál, ahol a bérnövekedési „kényszer” a szakemberhiány miatt már korábban is jelentkezett, a termelékenység javításával kigazdálkodható. A visegrádi országokban ugyanis ez a mutató lényegesen magasabb, mint idehaza. A környező országok gazdaságai egyébként hasonló mértékben fog nőni, mint a magyar, vélekednek a Raiffeisen elemzői.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.