TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A monetáris politika idén már nem lehet expanzív, a lazítás időszaka lezárul, vélekednek a Raiffeisen elemzői.

Idén a növekvő energiaárak mentén visszatér az infláció világszerte, amit a hazai  gazdaság jelentős növekedése még dinamikusabbá tesz. A Raiffeisen elemzői szerint már 2017 derekára elérheti a ráta a 3 százalékot, ami a második félévben a 3-4 százalékos sávban mozoghat. Emiatt Magyar Nemzeti Banknak nem lesz mozgástere további monetáris expanzióra, így a lazítás - szemben az MNB decemberi várakozásával – tovább nem folytatható, jelentette ki Török Zoltán a Raiffeisen vezető elemzője a bank legfrissebb negyedéves elemzését bemutató sajtótájékoztatóján. Kamatemelésről azonban egyelőre nincs szó (az EKB első emelése után jöhet majd csak 2018 második felében), ugyanakkor az év második felében a pénzügyi termékek árazásban referenciaszintnek tekintett bankközi kamatok emelkedésnek indulnak a jelenlegi 0,3 százalékos szintről.

A magyar gazdaság kilátásai egyébként rég voltak ennyire kedvezőek, mint most, szögezte le Török, akik mind idén, mind jövőre, mind 2019-re 3 százalékos gazdasági növekedést vár viszonylag egészséges szerkezetben. Ennek fő motorja a lakossági fogyasztás megugrása lesz (idén például 5 százalék), amit leginkább az idei 10 százalékos béremelkedés fűt. A lakossági fogyasztás bővülése mellett az EU-pénzek ismét jelentős, 6-7 százalékos beruházás-növekedést finanszíroznak majd 2017-ben, de a vállalati hitelállomány növekedése is pozitívan járul hozzá a GDP-növekedéshez.

A bank elemzői az mfor.hu kérdésére elmondták, ugyan jelentős az idei magyar bérnövekedés, és lesznek, lehetnek olyan kis cégek, amelyek ennek költségét nem fogják tudni előteremteni, de a dinamikus béremelés nem hazai jelentség, a környező országokban is megfigyelhető. A nagyobb méretű vállalatoknál, ahol a bérnövekedési „kényszer” a szakemberhiány miatt már korábban is jelentkezett, a termelékenység javításával kigazdálkodható. A visegrádi országokban ugyanis ez a mutató lényegesen magasabb, mint idehaza. A környező országok gazdaságai egyébként hasonló mértékben fog nőni, mint a magyar, vélekednek a Raiffeisen elemzői.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.