4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2015 második félévében a magyar minimálbér a negyedik legkisebb volt azon uniós tagállamok sorában, ahol van törvényileg meghatározott minimálbér. Ennyire "rosszul" pedig még sosem álltunk.

Az Eurostat nemrég frissítette a minimálbérekre vonatkozó statisztikáját a második féléves adatokkal, amiről gondolhatnánk azt is, hogy nem sok érdekességet rejt, hiszen a hazai minimálbér összegét egy évre vonatkozóan állapítják meg. Így az első félévhez képest sok változás nem történhetett. Ám ez azért mégsem teljesen így van. Noha forintban nem változott a minimálbér, az euróban számolt értékében már van eltérés a hazai fizetőeszköz árfolyamváltozásából fakadóan.

A legfrissebb adat szerint tehát a magyar minimálbér havi összege 333,41 euró a második félévben, ami 1,6 százalékkal magasabb az első félévre közölt 328,16 eurónál. Mivel a minimálbér hazánkban 105 ezer forint, ez azt jelenti, hogy az év eleji 319,9-es euró után most 314,9-es euróval számolt az Eurostat. Az erősödö hazai fizetőeszköz ellenére azonban a tagállamok viszonylatában nem kerültünk előkelőbb helyre. Míg ugyanis az első félévben még a 6. legkisebb volt a magyar minimálbér, addig a friss adatok szerint ez a 333,41 euró (a növekedés ellenére) a 4. legkisebb összeget jelenti. Ennél kevesebbet már csak Litvániában, Romániában és Bulgáriában ír elő a törvény. Korábban pedig még Csehország és Lettország is mögöttünk volt.

Az, hogy a magyar minimálbérnél csupán 3 országban volt alacsonyabb az összeg, negatív rekordot jelent. Korábban ugyanis még soha nem volt példa arra, hogy ennyire kevés legyen a magyar fizetés a többi tagállamban jellemzőhöz képest. Sőt, ahogy az a grafikonon is látható, a válság után tartósan kedvezőtlenné vált a helyezésünk annak ellenére, hogy jelentős minimálbér-emelés történt az elmúlt években bruttó szinten. A 2012-es közel 20 százalékos emelés így nemzetközi viszonylatban nem tette jobbá helyzetünket, hiszen a helyezésünk alapján úgy tűnik, a többi tagállamban sokkal jelentősebb emelések történtek a válság utáni időszakban. 

A legkevesebb minimálbért egyébként Bulgáriában fizetik, itt csak 194,29 eurót kapnak a dolgozók, ami a fent említett 314,9 forintos árfolyammal átszámítva 61 181 forintot jelent.

A legtöbbet változatlanul a luxemburgi dolgozók kapják, 1922,96 eurót havonta, ami átszámítva 605 540 forint, vagyis a magyar minimálbér 5,7- szerese. A dobogó harmadik fokára váratlanul felért a korábbi 6. helyezett, Nagy-Britannia, ahol 16 százalékos növekedésről árulkodnak a számok. A második félévben így már 1509,7 euró volt a minimálbér, ami egy hajszállal megelőzi a holland 1507,8 eurót.

Kapcsolódó anyag:
Nálunk a legmohóbb az állam, ha a minimálbérről van szó

A brit minimálbér 16 százalékos növekedése szintén az élen van a változások tekintetében, melyben - ahogy Magyarország esetében is - kitüntetett szerepe volt az árfolyamváltozásoknak. A font év elejéhez képest ugyanis közel 9 százalékot tudott erősödni az euróval szemben. A britnél nagyobb emelkedés egyetlen országban sem volt, jelentős pluszok viszont mutatkoztak. Így például Romániában 14,3, Lettországban és Litvániában egyaránt 12,5, Bulgáriában pedig 11,8 százalékkal növekedett a kötelezően adandó legkisebb bér. 

A látványos növekedésekben a nem eurózóna országokban az árfolyamváltoztások játszhattak kiemelkedő szerepet. 

Mennyit ér valójában?

A minimálbér összege azonban csalóka lehet, hiszen hiába gondolunk irigyen a luxemburgi 605 ezer forintra, ha az ottani viszonyok mellett ez az összeg nem biztosít kiemelkedő és a hazainál sokkal jobb életszínvonalat. Éppen ezért érdemes megnézni azt is, hogy vásárlóerő-paritáson véve milyen összegekkel találkozunk.

Ebből a szempontból Magyarországon nem változott a helyzet, változatlanul az alsó középmezőnyben helyezkedünk el az 595,97 euróval, ami az első félévi adathoz képest 3,4 százalékkal magasabb. Vagyis annak ellenére, hogy uniós viszonylatban soha nem volt még ilyen alacsony a minimálbér összege, a megélhetés tekintetében nem is olyan kevés dologra elég ez. A törvény ugyanis 7 országban sokkal szerényebb megélhetést biztosító összeget határoz meg kötelező legkisebb bérként.

A legkisebb összeget ebben az esetben is Bulgáriánál találjuk, 401,35 eurót, előtte pedig Románia áll 434,97 euróval. A legmagasabb összeg itt is Luxemburghoz köthető, 1600,96 euró, vagyis átszámítva 504 142 forint.

Ami a változásokat illeti, vásárlóerő-paritáson a legnagyobb növekedés

  • Romániában volt 16,7 százalékkal, ezt
  • Lettország és Litvánia 12,5, illetve
  • Bulgária követi 11,8 százalékkal.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!