<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2015 második félévében a magyar minimálbér a negyedik legkisebb volt azon uniós tagállamok sorában, ahol van törvényileg meghatározott minimálbér. Ennyire "rosszul" pedig még sosem álltunk.

Az Eurostat nemrég frissítette a minimálbérekre vonatkozó statisztikáját a második féléves adatokkal, amiről gondolhatnánk azt is, hogy nem sok érdekességet rejt, hiszen a hazai minimálbér összegét egy évre vonatkozóan állapítják meg. Így az első félévhez képest sok változás nem történhetett. Ám ez azért mégsem teljesen így van. Noha forintban nem változott a minimálbér, az euróban számolt értékében már van eltérés a hazai fizetőeszköz árfolyamváltozásából fakadóan.

A legfrissebb adat szerint tehát a magyar minimálbér havi összege 333,41 euró a második félévben, ami 1,6 százalékkal magasabb az első félévre közölt 328,16 eurónál. Mivel a minimálbér hazánkban 105 ezer forint, ez azt jelenti, hogy az év eleji 319,9-es euró után most 314,9-es euróval számolt az Eurostat. Az erősödö hazai fizetőeszköz ellenére azonban a tagállamok viszonylatában nem kerültünk előkelőbb helyre. Míg ugyanis az első félévben még a 6. legkisebb volt a magyar minimálbér, addig a friss adatok szerint ez a 333,41 euró (a növekedés ellenére) a 4. legkisebb összeget jelenti. Ennél kevesebbet már csak Litvániában, Romániában és Bulgáriában ír elő a törvény. Korábban pedig még Csehország és Lettország is mögöttünk volt.

Az, hogy a magyar minimálbérnél csupán 3 országban volt alacsonyabb az összeg, negatív rekordot jelent. Korábban ugyanis még soha nem volt példa arra, hogy ennyire kevés legyen a magyar fizetés a többi tagállamban jellemzőhöz képest. Sőt, ahogy az a grafikonon is látható, a válság után tartósan kedvezőtlenné vált a helyezésünk annak ellenére, hogy jelentős minimálbér-emelés történt az elmúlt években bruttó szinten. A 2012-es közel 20 százalékos emelés így nemzetközi viszonylatban nem tette jobbá helyzetünket, hiszen a helyezésünk alapján úgy tűnik, a többi tagállamban sokkal jelentősebb emelések történtek a válság utáni időszakban. 

A legkevesebb minimálbért egyébként Bulgáriában fizetik, itt csak 194,29 eurót kapnak a dolgozók, ami a fent említett 314,9 forintos árfolyammal átszámítva 61 181 forintot jelent.

A legtöbbet változatlanul a luxemburgi dolgozók kapják, 1922,96 eurót havonta, ami átszámítva 605 540 forint, vagyis a magyar minimálbér 5,7- szerese. A dobogó harmadik fokára váratlanul felért a korábbi 6. helyezett, Nagy-Britannia, ahol 16 százalékos növekedésről árulkodnak a számok. A második félévben így már 1509,7 euró volt a minimálbér, ami egy hajszállal megelőzi a holland 1507,8 eurót.

Kapcsolódó anyag:
Nálunk a legmohóbb az állam, ha a minimálbérről van szó

A brit minimálbér 16 százalékos növekedése szintén az élen van a változások tekintetében, melyben - ahogy Magyarország esetében is - kitüntetett szerepe volt az árfolyamváltozásoknak. A font év elejéhez képest ugyanis közel 9 százalékot tudott erősödni az euróval szemben. A britnél nagyobb emelkedés egyetlen országban sem volt, jelentős pluszok viszont mutatkoztak. Így például Romániában 14,3, Lettországban és Litvániában egyaránt 12,5, Bulgáriában pedig 11,8 százalékkal növekedett a kötelezően adandó legkisebb bér. 

A látványos növekedésekben a nem eurózóna országokban az árfolyamváltoztások játszhattak kiemelkedő szerepet. 

Mennyit ér valójában?

A minimálbér összege azonban csalóka lehet, hiszen hiába gondolunk irigyen a luxemburgi 605 ezer forintra, ha az ottani viszonyok mellett ez az összeg nem biztosít kiemelkedő és a hazainál sokkal jobb életszínvonalat. Éppen ezért érdemes megnézni azt is, hogy vásárlóerő-paritáson véve milyen összegekkel találkozunk.

Ebből a szempontból Magyarországon nem változott a helyzet, változatlanul az alsó középmezőnyben helyezkedünk el az 595,97 euróval, ami az első félévi adathoz képest 3,4 százalékkal magasabb. Vagyis annak ellenére, hogy uniós viszonylatban soha nem volt még ilyen alacsony a minimálbér összege, a megélhetés tekintetében nem is olyan kevés dologra elég ez. A törvény ugyanis 7 országban sokkal szerényebb megélhetést biztosító összeget határoz meg kötelező legkisebb bérként.

A legkisebb összeget ebben az esetben is Bulgáriánál találjuk, 401,35 eurót, előtte pedig Románia áll 434,97 euróval. A legmagasabb összeg itt is Luxemburghoz köthető, 1600,96 euró, vagyis átszámítva 504 142 forint.

Ami a változásokat illeti, vásárlóerő-paritáson a legnagyobb növekedés

  • Romániában volt 16,7 százalékkal, ezt
  • Lettország és Litvánia 12,5, illetve
  • Bulgária követi 11,8 százalékkal.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.