TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az amerikai szövetségi esküdtszék további tíz embert vádolt meg és hozott összefüggésbe a könyvvizsgáló KPMG milliárd dolláros illegális adóelkerülési tanácsadásával hétfőn.

A Big Four tagjának egykori pénzügyi vezetőjét, Richard Rosenthalt is meggyanúsították, hogy együttműködésével valósult meg az amerikai adóhatóság becsapása és az adóelkerülés, értesült a Yahoo.

Justin Weddle ügyész úgy tájékoztatta Lewis Kaplan kerületi bírót, hogy a kiterjesztett nyomozás miatt még kilenc férfi és egy nő ellen emeltek vádat a korábban kirobban adóbotrányban, ezzel 19-re növelve a gyanúsítottak számát. Ebbe beletartozik a KPMG egykori megbízott elnöke, a vállalat adóüzletágának számos korábbi vezetője, a cég szakmai gyakorlat részlegének egykori vezetője, egy cégtanácsos, egy prominens amerikai jogtanácsos cég manhattani adópartnere és más korábbi adópartnerek.

Az illegális adóelkerülés kifejlesztése és használata nem tett jót a jogi és könyvelési foglalkozásoknak, közölte az amerikai adóhatóság megbízottja, Mark Everson egy közleményben. Az adótanácsadóknak úgy kellene segíteni az embereknek és cégeknek, hogy annyit fizessünk amennyivel tartozunk, sem többet sem kevesebbet, érvelt tovább a biztos.

A korábban megvádolt egykori KPMG alkalmazottak és partnerek szabadlábon védekezhetnek, mert kifizették a 300 ezertől a 3,5 millió dolláros skálán mozgó óvadékot. Az áttekintett vádirat szerint 39 esetben adóelkerülés, két esetben pedig a hatóság akadályoztatása történt. Az Igazságügyi Minisztérium közlése szerint a KPMG-ügy a valaha regisztrált legnagyobb büntetőjogi útra terelt adóelkerülés, mivel a cég segítségével 2,5 milliárd dollár adó befizetését kerülték el.

A társaság korábban már 456 millió dolláros büntetést fizetett ki, melyből 128 millió dollár bírság az illegális adótanácsadásért járt. Mint arról az mfor.hu korábban beszámolt, a KPMG, egyike a világméretű könyvvizsgálócégek négyes fogatának, elismerte hogy segített klienseinek milliárd dolláros adótételek "elrejtésekben". A szövetségi ügyészek nehezen szánták rá magukat a cég megvádolására, mivel egy hasonló vád végzett korábban az Arthur Andersen céggel is, miután fény derült az Enron botrányban játszott szerepére.

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Könyvvizsgálói botrányok: csak adózni ne kelljen!
456 milliós büntetést kapott a KPMG

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.