2p

Portugáliára az ideinél is mélyebb recesszió vár jövőre a kormány számos megszorító intézkedése miatt - derül ki a hétfőn nyilvánosságra hozott költségvetési tervezetből.

A dokumentum szerint a hazai össztermék az idei 1,9 százalék csökkenés után 2012-ben 2,8 százalékkal zsugorodik, több évtizede a legnagyobb mértékben. A májusban kötött 78 milliárd eurós IMF-EU hitelmegállapodásban a jövő évre kisebb, két százalék körüli visszaesés vártak. A költségvetési tervezet szerint a hazai össztermék (GDP) arányában mért államháztartási hiány jövőre 4,5 százalékra mérséklődik az idei 5,9 százalékról. Tavaly a deficit 9,5 százalék volt. 

A költségvetési tervről november 29-én szavaz a portugál parlament, ahol a kormánynak kényelmes többsége van. A kormány már a múlt hét végén ismertette újabb megszorító elképzeléseit. Ezek szerint egyebek között elvennék a havi 1000 eurót meghaladó jövedelemmel rendelkező állami alkalmazottak 13. és 14. havi fizetését. Munkanaponként 30 perccel növelnék a kötelező munkaidőt a magánszektorban ellenszolgáltatás nélkül, amitől a versenyképesség javulását várják. 

Csökkentenék továbbá az évente 65 ezer eurónál többet keresők adókedvezményeit. Számos termékcsoportot átsorolnának a 13 százalékos áfával terhelt csoportból a legmagasabb, 23 százalékos kulcs alá, csökkentenék az oktatásra és az egészségügyre fordított kiadásokat, emelnék a tömegközlekedési viteldíjakat. 

A szervezett dolgozók közel 90 százalékát képviselő két legnagyobb portugál szakszervezet hétfőn bejelentette, hogy a tervezett megszorítások elleni tiltakozásul általános sztrájkot tartanak, aminek a pontos időpontját szerdán jelentik be.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!