TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Október óta sem a világgazdasági, sem a belföldi reálfolyamatokban nem történt alapvető változás. Ugyanakkor november végén spekulációs támadás indult a forint ellen, amivel szemben a Magyar Nemzeti Bank úgy védekezett, hogy radikálisan (9,5 százalékról 12,5 százalékra) megemelte a jegybanki alapkamatot.

2. A 2004. évi várható fejlődés

Amennyiben a GKI Rt. által legvalószínűbbnek tartott változat - vagyis a forint erősödése és a jegybanki alapkamat csökkenése - 2004 elejére bekövetkezik, jövőre alapvetően az októberben jelzett tendenciák érvényesülnek. A bizonytalanság, a pénzpiaci folyamatok ingadozása azonban a korábban gondoltnál ekkor is nagyobb lesz. Ez, valamint a pénzügyi megtakarítási hajlandóság erősödése a belföldi felhasználás - a fogyasztás és a beruházás - prognosztizáltnál valamivel kisebb bővülését okozhatja. A számszerű előrejelzés módosítását azonban egyelőre nem tartjuk indokoltnak.

Az államháztartás hiányára vonatkozó előrejelzésünk változatlan, a 2004. évi hiány a költségvetésben előirányzottnál valamivel magasabb, a GDP 4,3%-a lesz, de ez 1 százalékpontos szigorítást jelent 2003-hoz képest. A kamatterhek csökkentését szolgálja, hogy növekszik a közvetlenül devizában történő eladósodás aránya (a forintban kibocsátott állampapírok rovására), mivel ez az ország továbbra is jó megítélése miatt sokkal olcsóbb finanszírozást tesz lehetővé. (A nemzetközi pénzvilág elsősorban a magyar árfolyamkockázatot tekinti magasnak, ez pedig devizahitel felvétele esetén nem érvényesül.)

Az októberben előrejelzettnél valamivel magasabb 2004. évi inflációt valószínűsít a vártnál jobban megemelkedett 2003 végi infláció és gyengébb forint. Az emelkedésben azonban átmeneti tényezőknek - idényáras termékek kiugró áremelkedése, magas világpiaci olajár - is szerepe van. Ugyanakkor a szigorúbb keresletszabályozás, a megtakarítási hajlandóság növelését célzó kormányzati lépések ezzel ellentétes hatásúak. Tekintettel a hihetetlenül magas magyarországi kamatokra és a csökkenő állampapír kibocsátásra, a forint viszonylag gyors erősödése sem zárható ki. Ennek antiinflációs hatását - miként a gyenge forint exportösztönző mivoltát - azonban erőteljesen csökkenti a bizonytalanság költségessége (a fedezeti ügyletek szükségessége). Összességében a GKI Rt. nem változtat inflációs prognózisán, s a 6,2%-os jövő évi átlagos inflációt egy valószínű, de most kissé optimista szcenáriónak tekinti.

Változtattuk viszont a folyó fizetési mérleg 2004-re várható hiányát. Ez alapvetően a 2003. évi deficit korábban gondoltnál magasabb szintjének következménye, a jövő évi romlás azonban - az áruforgalmon kívüli tételek, például idegenforgalom idén leromlott egyenlegének javulása hatására - kisebb lehet a korábban feltételezettnél.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.