TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Négy hónapon belül a második, hatalmas léptékű állami intézkedéssorozatot indította el a bankszférában a brit kormány. A hétfőn bejelentett többmilliárdos csomag célja a változatlanul befagyott hitelpiac életre keltése.

A többirányú intézkedési terv központi eleme egy biztosítási jellegű rendszer létrehozása. Ennek alapján - amint Gordon Brown miniszterelnök és Alistair Darling pénzügyminiszter a Downing Streeten tartott közös sajtótájékoztatón bejelentette - a kormány bizonyos díj ellenében garanciát vállal a résztvevő bankok portfolióiban felhalmozódott rosszhitel-állományért.

A brit állam így gyakorlatilag hitelbiztosítóként lép fel, jótállva a programhoz csatlakozó bankok nem teljesítő pénzpiaci portfolióinak meghatározott hányadáért.

A csomag másik alapvető elemeként a Bank of England 50 milliárd font értékű alapot hoz létre, amellyel magas, "AAA" besorolású, viszont a pénzintézeti portfoliókba beragadt pénzpiaci termékeket vásárol ki a bankoktól és más pénzügyi szektorbeli cégektől, fedezetként a nekik nyújtandó likviditás fejében. A brit jegybank - a tavaly ősszel kezdődött monetáris enyhítés eddigi kurzusa során most először - kvantitatív pénzügypolitikai enyhítésbe is kezdhet, vagyis közvetlenül növelheti a reálgazdaság pénzellátását.

Most a hitelezés újraindítása a cél

London már tavaly ősszel minden idők legnagyobb, egyes esetekben - évtizedek óta először - bankállamosítással járó pénzügyi mentőprogramját jelentette be. Az a csomag közvetlenül 50 milliárd, kiegészítő elemeivel - garanciavállalásokkal, likviditási injekciókkal - együtt összesen 500 milliárd font elvi értékű.

Gordon Brown miniszterelnök a hétfői sajtótájékoztatón egyenesen kijelentette: annak a programnak a célja a brit bankrendszer összeomlásának megakadályozása volt. Brown szerint a brit példát világszerte követték, és a fejlett ipari térség országai csak közvetlen költségvetési ösztönzők formájában eddig összesen mintegy 1500 milliárd dollárnyi pótlólagos likviditást bocsátottak a gazdaságok rendelkezésére.

A bankrendszer stabilizálása és a gazdaságok ösztönzése mellett azonban most a harmadik kihívás a banki hitelezés újraindítása, amely a hétfőn bejelentett csomag célja, tette hozzá a kormányfő.

Nem mindenki lelkesedik

A nemzetközi hitelminősítők mindazonáltal nem fogadják osztatlan lelkesedéssel a központi bankmentő és gazdaságélénkítő programokat, mivel szerintük az ezek finanszírozására piacra zúdítandó, hatalmas mennyiségű új szuverén adósságtömeg nyomán súlyos mértékben romlanak már az idén a legnagyobb nyugat-európai gazdaságok adósság- és költségvetési mutatói is.

A Moody's Investors Service adósságpiaci folyamatokat figyelő szolgálatának - Moody's Credit Trends - Londonban kiadott minapi prognózisa szerint csak a nyugat-európai bankrendszerek újratőkésítésére összeállított programok együttes értéke "könnyeden elérheti" a 279 milliárd eurót. Emellett az EU-szinten jóváhagyott központi gazdaságösztönző intézkedések együttes értéke 200 milliárd euró.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.