3p

Érzékelhető adó- és járulékcsökkentést szorgalmazott csütörtök elnökségi ülésén a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ). Veres János pénzügyminiszter a 2009. évi adóváltoztatások keretében 200 milliárd forintos teherkönnyítésre lát lehetőséget, ezen belül a direkt adókönnyítésre 100 milliárd forint juthat.

A gazdaság dinamizálását adó- és járulékcsökkentéssel és az ehhez kapcsolódó bérreformmal lehet megvalósítani - jelentette ki Dávid Ferenc. A VOSZ főtitkára ismertette a szervezet javaslatát: valamennyi élőmunka-teher (nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék stb.) képezze a munkavállalók munkabérének részét, ezzel "tiszta" képet adva az egyén számára a munkabér tartalmáról és terheiről, érdekeltté téve az alkalmazottakat a járulékfizetési kötelezettség teljesítésében, a fizetési fegyelem javításában.

A szükséges változtatást indokolja, hogy jelenleg egy 185 ezer forintos havi bruttó bér összes bérköltsége 248 ezer forint, a nettó munkabér pedig ennek 47 százaléka, 116 ezer forint. A VOSZ szerint az arányon változtatni kell: a nettó bért 55-60 százalékra kellene emelni, a példa alapján a havi 116 ezer forint közel 148 ezerre nőne. Ezzel a megoldással időszakosan elkerülhető a bruttó bérek kényszerű emelése is - azaz a vállalkozások élőmunka terheinek növekedése - és csökkenthető a fejlett európai országok javára mutatkozó bérszínvonal különbség.

A főtitkár kijelentette: akkor lehet csökkenteni a bérhez tartozó járulékot, ha az a 1,5 millió ember, aki jelenleg minimálbéren van bejelentve, kivenné a részét a személyi jövedelemadó terhekből. A VOSZ támogatja a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) ajánlásait az élőmunkaterhek csökkentésére - tette hozzá a főtitkár.

A GVK által 2009-től javasolt adó- és járulékrendszer változtatása bevételi, illetve kiadási oldalon 760-960 milliárd forintot jelent - reagált a csomagra Veres János, hozzátéve, hogy tételenként kell elemezni a javaslatokat, végigszámolva azok kihatásait is.

Az élőmunkát terhelő járulékok 8-10 százalékpontos csökkentése 500-600 milliárd forintos nettó többletkiadással jár, a társasági adó átrendezése 350 milliárd forintot jelent, az szja-kedvezmények teljes kiiktatása - ahogy a GVK javasolja - 200 milliárd forint többletbevételt eredményezhet, a vállalkozói járulék és a kisadók megszüntetése 165 milliárd forinttal mérsékli a bevételeket - sorolta a becsült adatokat a pénzügyminiszter.

A kormány egyetért azzal, hogy az élőmunka terhei csökkenjenek, "a megoldás érdekében jelenleg tízféle változat van az asztalon" - jelezte Veres János. Az adó- és járulékrendszer érdemi átalakításának kereteiről kell megállapodni - szögezte le a miniszter. A Pénzügyminisztérium számítása szerint változatlan adó- és járulékrendszer esetén 2009-ben a költségvetés összeállításánál teherkönnyítésre 200 milliárd forintos mozgástér kínálkozik - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ebből az összegből tartalékot is képezni kell, az egyedi nagyberuházások további támogatása is ezt a keretet terheli.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!