<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Érzékelhető adó- és járulékcsökkentést szorgalmazott csütörtök elnökségi ülésén a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ). Veres János pénzügyminiszter a 2009. évi adóváltoztatások keretében 200 milliárd forintos teherkönnyítésre lát lehetőséget, ezen belül a direkt adókönnyítésre 100 milliárd forint juthat.

A gazdaság dinamizálását adó- és járulékcsökkentéssel és az ehhez kapcsolódó bérreformmal lehet megvalósítani - jelentette ki Dávid Ferenc. A VOSZ főtitkára ismertette a szervezet javaslatát: valamennyi élőmunka-teher (nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék stb.) képezze a munkavállalók munkabérének részét, ezzel "tiszta" képet adva az egyén számára a munkabér tartalmáról és terheiről, érdekeltté téve az alkalmazottakat a járulékfizetési kötelezettség teljesítésében, a fizetési fegyelem javításában.

A szükséges változtatást indokolja, hogy jelenleg egy 185 ezer forintos havi bruttó bér összes bérköltsége 248 ezer forint, a nettó munkabér pedig ennek 47 százaléka, 116 ezer forint. A VOSZ szerint az arányon változtatni kell: a nettó bért 55-60 százalékra kellene emelni, a példa alapján a havi 116 ezer forint közel 148 ezerre nőne. Ezzel a megoldással időszakosan elkerülhető a bruttó bérek kényszerű emelése is - azaz a vállalkozások élőmunka terheinek növekedése - és csökkenthető a fejlett európai országok javára mutatkozó bérszínvonal különbség.

A főtitkár kijelentette: akkor lehet csökkenteni a bérhez tartozó járulékot, ha az a 1,5 millió ember, aki jelenleg minimálbéren van bejelentve, kivenné a részét a személyi jövedelemadó terhekből. A VOSZ támogatja a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) ajánlásait az élőmunkaterhek csökkentésére - tette hozzá a főtitkár.

A GVK által 2009-től javasolt adó- és járulékrendszer változtatása bevételi, illetve kiadási oldalon 760-960 milliárd forintot jelent - reagált a csomagra Veres János, hozzátéve, hogy tételenként kell elemezni a javaslatokat, végigszámolva azok kihatásait is.

Az élőmunkát terhelő járulékok 8-10 százalékpontos csökkentése 500-600 milliárd forintos nettó többletkiadással jár, a társasági adó átrendezése 350 milliárd forintot jelent, az szja-kedvezmények teljes kiiktatása - ahogy a GVK javasolja - 200 milliárd forint többletbevételt eredményezhet, a vállalkozói járulék és a kisadók megszüntetése 165 milliárd forinttal mérsékli a bevételeket - sorolta a becsült adatokat a pénzügyminiszter.

A kormány egyetért azzal, hogy az élőmunka terhei csökkenjenek, "a megoldás érdekében jelenleg tízféle változat van az asztalon" - jelezte Veres János. Az adó- és járulékrendszer érdemi átalakításának kereteiről kell megállapodni - szögezte le a miniszter. A Pénzügyminisztérium számítása szerint változatlan adó- és járulékrendszer esetén 2009-ben a költségvetés összeállításánál teherkönnyítésre 200 milliárd forintos mozgástér kínálkozik - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ebből az összegből tartalékot is képezni kell, az egyedi nagyberuházások további támogatása is ezt a keretet terheli.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.