5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A világválság hatásairól és annak magyarországi kezeléséről kívánt vitatkozni kedden a Parlamentben Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője. Ennek kapcsán a Reformszövetség terveit kezdték tárgyalni a honatyák, ám hamar kiderült, hogy a Fidesz alapjaiban kérdőjelezi meg a szabad demokrata elképzeléseket. Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere például élesen támadta azt az elképzelést, hogy értékesítsenek 2500 milliárd forint értékű állami vagyont. Göndör István (MSZP) elvileg nem ellenezte a gyorsított privatizációt, de szerinte a jelenlegi válságban csak "nyomott piaci áron" lehet azt véghezvinni. Ékes József (Fidesz) a magánkézbe adott közszolgáltatások eredményeit bírálta, és arra figyelmeztetett, hogy ezek a cégek nem ruháznak be, csak a profitot viszik ki az országból.

Magyarországnak elsőként az egyenlő feltételeken alapuló, tisztességes verseny lehetőségét kell megteremtenie a gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében, mondta Kóka János (SZDSZ) expozéjában, a Reformszövetség elképzeléseit tartalmazó országgyűlési határozati javaslat általános vitájának kezdetén, kedden az Országgyűlésben.

A szabad demokrata frakcióvezető kiforrott koncepciónak nevezte a Reformszövetség elképzeléseit, amelyek szerinte képesek a liberális, versenyen alapuló piacgazdaság megteremtésére.

Kiemelte: ezek segítségével véget kell vetni a gazdasági toporgásnak. Szerinte a jelenlegi helyzetben egyetlen politikai erőnek sem lehet érdeke a passzivitás, "egy államcsőddel senki sem nyerhet".

Kóka: kezdetben fájni fog

A frakcióvezető úgy véli, a Reformszövetség európai politikát javasol, ám az kezdetben sokaknak "fájni fog". Kifejtette: a hiteles személyek által írt program egyebek mellett azt ajánlja a kormánynak, hogy nominális szinten fagyassza be a közszféra béreit és a minimálbért.

Eközben tartsa az államháztartási hiányt három százalék alatt, évente két százalékkal csökkentse az államadósságot, 2013-ra pedig mérsékelje 42 százalékra az állami újraelosztást. Emellett 10 százalékkal csökkentse a munkáltatói járulékot, két lépésben emelje meg a 18 százalékos személyi jövedelemadó (szja) sávhatárát, valamint törölje el a különadót, és szüntesse meg a helyi iparűzési adót.

A Reformszövetség elképzelései jelentik az egyetlen elfogadható alternatívát, mivel a kormány javaslatai nem alkalmasak a krízis kezelésére, csak a válság további mélyítésére, tette hozzá Kóka.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Kóka által megkívánt reformok várható társadalmi hatásaira hívta fel a figyelmet. Kiemelte: nem lát lehetségesnek akkora mértékű kiadáscsökkentést, mint amilyet az SZDSZ javasol.

Szabó Mátyás szocialista képviselő bírálta, hogy a Reformszövetség javaslatai nyomán csökkenne a magas keresetűek adója. Szerinte éppen az ellenkezőjét kellene tenni, az alacsony jövedelműeket kellene preferálni. Már csak azért is - fogalmazott -, mivel a feketemunka utóbbi rétegeknél elterjedt, tehát a javaslata segítene a gazdaság kifehérítésében.

Katona: tévedés a gyorsított privatizáció

Katona Béla (MSZP) többek között azt kifogásolta, hogy a Reformszövetség programja nem számol a gazdasági visszaesés miatti költségvetési bevételkieséssel, és túl nagy jelentőséget tulajdonít az állami újraelosztás csökkentésének.

A szocialista politikus nyilvánvaló tévedésnek nevezte továbbá az állami vagyon gyors, 2500 milliárd forint értékű privatizációját a jelenlegi, forráshiánnyal küzdő gazdasági környezetben. (Az SZDSZ képviselőinek javaslata a gyorsított privatizációs programban az államadósság 2500 milliárd forintos csökkentését irányozta elő - a szerk.) Göndör István szocialista politikus elvileg nem ellenezte a gyorsított privatizációt, de figyelmeztetett, hogy azt a jelenlegi válságban csak "nyomott piaci áron” lehetne véghezvinni.

Másképp tekint az államra a Fidesz

Bencsik János fideszes képviselő felszólalásában kiemelte, hogy pártja egészen másképp tekint az államra, mint a liberálisok. Szerinte az államnak kötelessége fellépni a nagytőke dominanciája ellen, amely sokban felelős azért, hogy ide jutott az ország.

Élesen ellenezte az iparűzési adó eltörlését, ami ma már az önkormányzatok bevételének 20-25 százalékát teszi ki. Ma már ezek a jövedelmek jelentik az önkormányzatok hitelfedezetét, elvételük tehát tömeges önkormányzati csődökhöz vezetne, figyelmeztetett.

Ékes József (Fidesz) a vita során kiemelte: az államnak és az önkormányzatoknak Franciaországban és Németországban döntő szerepük van a szolgáltatások területén. Azt sem tarja elképzelhetőnek, hogy 65 milliárd forintot vonjanak el a felsőoktatásból, és az egészségügyi kiadások mérséklését sem támogatja. Ékes József azt is felvetette, hogy az államadósságért a drága és indokolatlan állami beruházások is felelősek.

Kóka János erre reagálva a telefonszolgáltatók helyzetét hozta fel példaként: a piac lehetővé tette a szolgáltatás olcsóbbá válását.

Varga M István

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!