TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Magyarország októberben két hét alatt vesztette el a befektetők bizalmát, aki tudott, fejvesztve menekült a piacról, ezáltal kényszerítve az államot a piaci finanszírozás helyett a nemzetközi szervezetek hiteleire. Bár szeptemberben az illetékesek még azt hangoztatták, hogy jövőre beindul a gazdaság, ennek esélye két hét alatt eltűnt. Cikkünkben az októberi eseményeket idézzük fel, amelyek úgy kezdődtek, ahogy az nálunk lenni szokott. Az illetékesek tagadták, hogy pénzügyi válság lenne, majd váratlan fordulattal válságkezelésről kezdtek beszélni, miközben aggasztó hírek láttak napvilágot. Mfor.hu összeállítás.

25 milliárd dollárt kaptunk

Válságkezelés

Gyurcsány Ferenc szinte azonnal kapcsolt, és éles fordulattal első számú válságmenedzserré nőtte ki magát. A miniszterelnök 12 pontos intézkedéscsomagot javasol az ellenzéki pártoknak a pénzügyi válság miatt. Erről a miniszterelnök a péntek délutáni, a frakcióvezetőkkel folytatott egyeztetésen beszélt. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. jelentős mértékben csökkenti a forint állampapír-kibocsátást a piaci folyamatokra reagálva - közölte az ÁKK október 10-én pénteken.

Visszavertük a támadást

Gyurcsány Ferenc "sikerpropagandája" október 13-án jutott el a csúcsra, amikor a Parlamentben kijelentette, hogy Magyarország sikeresen védekezik. A kormányfő szerint a támadás visszaverése egyrészt annak volt köszönhető, hogy "rendkívül gyorsan sikerült megtenni az első lépéseket" csütörtökön este, majd pénteken bejelentették azt a tervezetet, amely a hosszú távú védekezést szolgálja.

A siker ellenére tovább zuhant a forint, és október 16-án este már válságtanácskozást tartottak az MNB-ben, ahol tagadták, hogy államcsőd lenne. Október 18-án összehívták a Nemzeti Csúcsot. Semmi nem történt azon kívül, hogy hosszú idő után Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor kezet fogott. Mint később kiderült, akkor már folytak a tárgyalások az IMF-fel. Erről Gyurcsány Ferenc október 22-én beszélt először. Még ezen a napon kamatot emelt az MNB, és 8,5 százalékról 11,5 százalékra nőt az alapkamat.

Drasztikus megszigorító intézkedéseket jelentett be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a október végén ötpárti egyeztetésen: megszüntetik a 13. havi bért, és limitálják a 13. havi nyugdíjakat. Minderre a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötendő megállapodás miatt van szükség. Bár a felvenni kívánt hitel egyéb feltételeit és nagyságát a miniszterelnök továbbra sem árulta el, sajtóinformációk szerint az 10 milliárd euró körül lehet. A Fidesz közölte: nem fogja megszavazni az intézkedéseket, és azt is sérelmezi, hogy a megállapodásról csak utólag értesítette a pártot a kormány. Kósa Lajos alelnök ismét felvetette a válságkezelő kormány gondolatát.

Megkaptuk a pénzt!

Október 29-én jelentették be az IMF megállapodást, amelynek keretében 25 milliárd dollárt kaptunk a Valutaalaptól, a Világbanktól és az Uniótól.

Ezzel véget ért a nagy válság, pontosabban annak első szakasza. A nemzetközi szervezetek megmentették az országot a pénzügyi csődtől - egyelőre. A politikusok és a gazdasági szakértők szerint azonban nagy kérdés mi lesz jövőre, sikerül-e helyreállítani a bizalmat, vagy tovább csúszunk a lejtőn?

Varga M István

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.