Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A legfrissebb statisztika alapján míg a nem teljesítő hitelállomány a lakáscélú devizaadósok esetében csak enyhén emelkedett, a szabad felhasználású hitelek esetében ehhez képest rohamos romlás következett be.

A Magyar Nemzeti Bank a harmadik negyedév hitelállományának alakulására vonatkozó statisztikája szerint a lakáscélú devizahitelek esetében az előző negyedévi 16,5 százalékról 16,6-ra emelkedett a nemteljesítő, vagyis a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya a teljes állományon belül. Ez nominálisan azt jelenti, hogy míg április-június között még 298,8 milliárd forint volt 90 napon túli késedelembe esett, a legutóbbi három hónapban ez 300,1 milliárdot jelentett. Összesen egyébként a lakáscélú devizahitel-állomány 1804 milliárd forint volt a korábbi 1811 után. Egy évvel korábban még 75 milliárddal volt magasabb az állomány.

Ennél viszont sokkal rosszabb a helyzete a szabad felhasználású devizahiteleseknek, hiszen míg az első félév végén a hitelállomány 26,4 százaléka volt késedelmes, a legfrissebb adat szerint 27,2 százalékát már legalább 90 napja nem fizetik. Sőt, ez nem csak arányaiban, de nominálisan is magasabb állományt képvisel, mint a lakáshitelek. Szeptember végén ugyanis 454,5 milliárd forintnyni szabfel-hitelt nem fizettek a teljes 1671 milliárdos állományból. Egy negyedévvel korábban 11 milliárddal volt alacsonyabb a nemteljesítő hitelösszeg az akkori 1682 milliárdos állományból.

Állományszinten talán a legkisebb részt képviselő személyi hitelek esetében a harmadik negyedév végén 14,8 százalékos volt a nemteljesítő állomány aránya a korábbi 13,6 százalék után.

Összessségében egyébként a jegybank indoklása szerint a nemteljesítő hitelállomány növekedéséhez alapvetően a forint harmadik negyedévben bekövetkezett gyengülése járult hozzá leginkább.

Forinthiteleknél egy árnyalattal szebb a kép

Ha a 90 napon túl késedelmes hitelek arányát tekintjük termékenként, akkor a forint alapúak esetében egy fokkal szebb kép rajzolódik ki előttünk, hiszen az áruvásárlási és a személyi hitelek esetében kicsit javult az állomány minősége. Viszont a gépjárműhiteleknél 52,1-ről 53,5 százalékra emelkedett a késedelmes állomány aránya, a szabad felhasználásúak esetében pedig 31,6 százalék volt a nemteljesítő arány szeptember végén a korábbi 28,8 százalék után.

2013 harmadik negyedévének végén egyébként a támogatott lakáscélú hitelek folyósított összege 14,2 milliárd forint volt, aminél több legutóbb pont 4 évvel ezelőtt volt, 2009 harmadik negyedévében. Ekkor 24,9 milliárdos volt a folyósított összeg. A csúcsra emelkedés nem igazán jelent nagy meglepetést, mivel a havi jegybanki statisztikák is egyre növekvő havi hitelfelvételekről árulkodtak.

Az összes hitel tekintetében viszont 2013. második negyedévéhez képest enyhén csökkent a folyósítás. A növekedés elsősorban a forint lakáshitel folyósítás növekedésének hatását tükrözi. Összességében azonban a háztartási hitelállomány változásait tekintve az előző negyedévekhez hasonló tendencia érvényesült: a tárgynegyedévi tőketörlesztések, hitelleírások és eladások összege továbbra is jelentősen meghaladják a folyósítások volumenét, ami a lakosság hitelintézetekkel szemben fennálló tőketartozását tovább csökkenti. A tárgynegyedév végén fennálló hitelállomány csökkenését az előző negyedév végéhez képest tapasztalható forint árfolyam gyengülés – a devizában (elsősorban svájci frankban) denominált hitelállományok forintértékének növekedésén keresztül – némiképp mérsékli.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.