2007. július 12. 06:01

Romlott a kormányzati teljesítmény Magyarországon az elmúlt években a Világbank felmérése szerint, amely az 1996-2006 közötti időszakot vizsgálta - írja a Világgazdaság.

A politikai stabilitási mutató romlott a leglátványosabban hazánkban. Míg 2003-ban Magyarország még több mint 80 pontot kapott a Világbank százas skáláján, 2006-ra még a 70 pontot sem értük el. A politikai stabilitási mutató azt jelzi, hogy a kormány milyen eséllyel gyengülhet vagy bukhat meg alkotmányellenes vagy erőszakos akciók miatt.

A kormányzati hatékonyság 2002 óta folyamatosan romlik hazánkban - áll a felmérésben, amely szerint ez a mutató öt év alatt a 80 százalék fölötti szintről 70 közelébe süllyedt. A hatékonyság a közszolgáltatások és a közigazgatás minőségére, utóbbinak a politikai nyomásoktól való függetlenségére, a különféle politikák kidolgozásának és végrehajtásának minőségére és az azokhoz fűződő kormányzati elkötelezettség hitelességére utal.

A kormányzat elszámoltathatósága - amely a kormány megválasztásában való részvételi lehetőség mellett kiterjed a gyülekezési és a szólásszabadságra, valamint a média szabadságára is - a 2003-as 90 százalékról visszaesett 2006-ra, de meghaladja a 85 százalékot. A korrupció kordában tartásának mutatója viszont 2006-ban 70 százalékon állt, ami a tízéves időszak mélypontja - áll a Világgazdaság cikkében.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.