2016. január 8. 08:10

Egy hónap alatt 2,8 milliárd euróval csökkentek a jegybank nemzetközi tartalékai, így annak szintje 30,322 milliárd euróra apadt.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Ilyen alacsony értéken utoljára 2009. júliusában volt az állomány, vagyis 77 hónapos mélypontot láthatunk.

A MNB kommentárja szerint a csökkenésében az alábbi tényezők játszottak meghatározó szerepet:

  • Az ÁKK és a MÁK devizaműveleteinek hatása közel -1,6 milliárd euró volt, melyből mintegy 1 milliárd euró a Prémium Euro Államkötvények lejáratához, míg a fennmaradó változás nagy része az ÁKK MNB-nél vezetett marginszámlájának a keresztárfolyamok változásából fakadó mérséklődéséhez kötődött.
  • Az MNB, lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaswap ügyleteinek lejáratai közel 0,2 milliárd euróval, míg az egyhetes devizalikviditást nyújtó jegybanki swapügyletek közel 0,5 milliárd euróval csökkentették a devizatartalékot.
  • Emellett kisebb mértékben egyéb tényezők is hozzájárultak a tartalékok mérséklődéséhez (pl. a devizatartalék keresztárfolyam-változásokhoz köthető átértékelődése; devizakamat fizetések)

Irakban építenék fel a világ legmagasabb felhőkarcolóját

A tartalék szintjének folyamatos csökkenése egyébként nem meglepő. Ahogy csökken az ország külső adóssága, úgy nő a tartalékok leépítésének lehetősége. A jegybank szakemberei egy novemberi háttérbeszélgetésen arra hívták fel a figyelmet, hogy a közeljövőben akár 10 milliárd euróval is apadhat az állomány szintje. Egy jelentősebb csökkenés például idén márciusban is várható, amikor is nagy volumenben fognak kifutni a jegybank és a kereskedelmi bankok közötti, a lakossági devizahitelek forintosításához kapcsolódó swapügyletek.

Az MNB által a mostani változáshoz kiadott kommentek közül az első egyébként azt a vélekedést is erősíti, hogy 2015-ben sikerült a kormány adósság elleni harca. A PEMÁK feletti 0,6 milliárd eurós csökkenés ugyanis 187 milliárd forinttal mérsékelhette a központi költségvetés adósságát. A Varga által kedden sugallt 75,9 százalékos GDP-arányos államadósság eléréséhez ugyanis év végén még 270 milliárdos apasztásra volt szükség (a PEMÁK kifizetésén felül), amelyből ezek szerint a marginszámla önmagában 187 milliárddal "vette ki részét". A maradék bő 80 milliárdnyi adósság "eltüntetése" pedig nem okozhatott gondot az adósságkezelőnek.

mfor.hu