<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy amerikai és két orosz űrhajóssal a fedélzetén indult szerdán egy Szojuz MSz-22 űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra a kazahsztáni Bajkonurból.

Az indítást élőben közvetítette a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási hivatal. A startot nyomon követő amerikai űrkutatási hivatal (NASA) sikeres fellövésről számolt be, hozzátéve azt is, hogy a legénység jól van. A Szojuz 2.1a hordozórakéta fokozatai zökkenőmentesen gyújtottak be, az út a 400 kilométeres magasságban, Föld körüli pályán keringő ISS-ig mintegy három órát vesz igénybe, s az űrállomás orosz Raszszvet (Pirkadat) moduljához csatlakozik majd.

Az MSz-22 űrhajót Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij orosz tudósról nevezték el, akit a modern rakétatechnika és űrkutatás elméleti megalapozójaként tartanak számon.

Fotó: PexelsFotó: Pexels

Hírügynökségek megjegyezték, hogy az amerikai Francisco Rubio és az orosz Szergej Prokopjev, illetve Dmitrij Petelin indulására árnyékot vetett a Washington és Moszkva között kialakult politikai feszültség. Ez az első közös amerikai-orosz indítás a február 24-i ukrajnai orosz hadművelet óta.

A három űrhajós szolgálata 188 napig fog tartani, vagyis 2023. március 28-ig. Ez idő alatt 49 tudományos kísérletet terveznek elvégezni. Az űrhajósok mellett az űrhajó 120 kilogramm egyéb hasznos terhet is szállít, ideértve a kísérletekhez szánt berendezéseket, egészségügyi és tisztálkodási cikkeket, illetve személyes holmikat is.

A NASA és a Roszkozmosz júliusban írt alá keresztrepülésekről szóló megállapodást, amelynek értelmében a Nemzetközi Űrállomásra orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal juthatnak fel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.