TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 15. 12:15
mfor.hu

Számos európai ország gazdasága esett vissza mind negyedéves, mind éves összevetésben. Így az eurózóna és a teljes EU GDP-je is csökkent az első negyedévben.

Az Eurostat pénteken publikált adatai szerint a szezonálisan igazított GDP az euróövezetben 3,8 százalékkal, míg az Európai Unióban 3,3 százalékkal csökkent 2020 első negyedévében az előző negyedévhez képest. A szakértők az elmúlt hetekben nem véletlenül figyelmeztettek, hogy a járvány miatti visszaesés még a 2009-es válságnál is súlyosabb lehet. Az Eurostat közleménye szerint ugyanis az éves bázisú visszaesés 1995 óta a legrosszabb. Ehhez hasonló, de ettől némileg elmaradó volt az európai országokban a 2009-es év kezdete, amikor éves bázison 2,96 százalékkal esett vissza az EU gazdasága.


source: tradingeconomics.com

A mostani visszaesés, mint az közismert, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokra vezethető vissza. Fontos kiemelni, hogy a második negyedévben ennél várhatóan sokkal rosszabb adat érkezhet majd, hiszen itt legalább két olyan hónap lesz, amikor az európai országokban számos ágazat állt le teljesen.

Az előző év azonos időszakával összevetve szezonálisan kiigazítva az eurózóna GDP-je 3,2 százalékkal, míg az EU 2,6 százalékkal esett vissza, azt követően, hogy tavaly év végén még 1, illetve 1,3 százalékos növekedés mértek a statisztikusok. Ennél nagyobb visszaesés eddig csupán egyetlen alkalommal volt, 2009 harmadik negyedévében, amikor az eurózóna 4,5, míg az EU egésze 4,4 százalékos GDP visszaeseést szenvedett el.

Ha az egyes országokat nézzük, akkor Magyarországnak nem lehet oka panaszra, noha a korábbi erőteljes növekedés nálunk is megbicsaklott, és negyedéves bázison már visszaesés volt. Ugyanakkor éves bázison a magyar gazdaság az egyik legjobban teljesítő ország volt, hiszen a 2,2 százalékos éves növekedés a harmadik legjobb volt a közösségen belül. Eközben számos nyugat-európai ország, így az EU legerősebb gazdasága, a német már recesszióba esett.

Az esetszámokat és az áldozatokat tekintve a járvány nagy veszteseinek számítanak a mediterrán államok, és úgy tűnik, hogy ez a gazdasági visszaesésben is tükröződik. Az első negyedévben éves bázison a francia gazdaság 5,4, az olasz 4,8, míg a spanyol 4,1 százalékkal zuhant.

Érdekesség, hogy a magyar gazdaság régiós összevetésben is remekelt, hiszen a V4-ek között éllovasok lettünk. Közép-Európában Szlovákia teljesített a leggyengébben, ők 4,1 százalékkal estek vissza, míg a csehek 2,2 százalékkal. Éves bázison a magyar mellett a lengyel tudott még bővülni, ők 1,6 százalékos növekedés tudtak elérni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.