TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az elmúlt időszak nagyon erős növekedése után a koronavírus miatti leállás már éreztette a hatását a magyar gazdaság teljesítményén. Az első negyedéves adat így is 2,2 százalékos bővülést mutatott, ami meghaladta az elemzői várakozásokat.

Magyarország bruttó hazai terméke 2020 I. negyedévében a nyers adatok szerint 2,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH közleménye szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág termelésére kedvezőtlen hatást gyakorolt, de a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar továbbra is a növekedés húzóerejét adták az I. negyedév egészét tekintve.

A statisztikai adatok szerint 2020 I. negyedévében – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék volumene. A negyedéves adatokat összevetve azt láthatjuk, hogy a növekedés ellenére 2016 óta nem indult ilyen rosszul az év.

A számokból az rajzolódik ki, hogy az első két hónap nagyon erős teljesítménye után a március akasztotta meg a bővülést. Miután az április és a május is várhatóan hasonlóan gyenge lesz, így a második negyedévben még rosszabb adatokat várhatunk. Az lenne a meglepetés, ha az április-júniusi időszakban nem köszöntene be a recesszió, ám megvan annak az esélye, hogy ez csak átmeneti lesz és az év második felében megkezdődne a kilábalás.

Orbán Viktor és Varga Mihály is megszólalt

Orbán Viktor is beszélt reggeli rádiós interjúban a magyar gazdaságról. A miniszterelnök szerint az áprilisi adatok borzalmasak lesznek, a májusiak már némi reménykedésre adnak okot, és júniustól a reményei szerint kilövünk és visszaállunk a normál pályára.

A magyar gazdaság lendületes növekedéssel fordult rá az idei évre, azonban a koronavírus-járvány alapjaiban írta felül a gazdasági várakozásokat -– jelentette ki Varga Mihály a KSH által péntek reggel közölt GDP-adatokat kommentálva. A pénzügyminiszter elmondta: az első negyedévben éves összevetésben 2,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, ezzel a teljesítménnyel közel 5 százalékponttal haladta meg az uniós átlagot. A válság áprilisban tetőzhet a magyar gazdaságban, azonban Magyarország történetének legnagyobb méretű, a GDP egyötödét kitevő gazdaságvédelmi intézkedéseinek hatására az év második felében már élénkülés következhet, így a 2020-as 3 százalékos visszaesés után 2021-ben már 4,8 százalék lehet a növekedés.

„Egyelőre előzetes adatokról van szó, a később megjelenő részletes számok még változtathatnak a növekedési mutatón. Különösen azért, mert a koronavírus-járvány miatt a megszokottnál nehezebben mérhető a gazdaság teljesítménye” - értékelte a friss adatok Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette: A nyers adat szerinti 2,2 százalékos növekedés és a korrigált adatok alapján látható 2 százalékos növekedés azért is kedvező, mert magas volt a bázis. 2019 első negyedévében mindkét mutató 5 százalék felett volt.

„A szolgáltatások adták a növekedés motorját. A legfontosabb ágazatok közül a termelési oldalon az építőipar ugyanis lényegében stagnált az első negyedévben. Az ipar viszont hozzá tudott tenni a növekedéshez, de korábbinál valószínűleg kevesebbet” – mondta a K&H szakembere.

Németh Dávid szerint a második negyedévben már mínuszba kerül a magyar gazdaság, mivel a járvány miatti leállások többsége áprilisra esett. Az még kérdés, hogy mekkora visszaesés várható, de valószínűleg két számjegyű lesz a csökkenés ebben az időszakban.

Bizonytalan jövő
„A harmadik és negyedik negyedéves eredményre korai lenne pontos becslést adni. Ez ugyanis nagyban függ ugyanis attól, milyen ütemben kezd el talpra állni a nemzetközi és a magyar gazdaság. Szintén nagyban befolyásolhatja a gazdaság teljesítményét, hogy lesz-e második hulláma a járványnak, ha pedig lesz, akkor milyen hatást gyakorol a gazdaságra” – tette hozzá.

Németh Dávid szerint a jelenlegi kilátások alapján – a járványhatás erejétől függően –3 és 7 százalékos visszaesés várható az év egészében. Jövőre viszont pluszba fordulhat a GDP, ám egyelőre úgy tűnik, hogy az idei lemaradást jövőre még nem dolgozza le a magyar gazdaság. Az szakértő szerint fontos, hogy a járvány miatt a GDP-prognózisok még nagyban változhatnak a következő időszakban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.