2019. november 6. 13:03

A kormány jelentős módosításokat eszközölne új javaslatával a gazdasági stabilitási törvényben, melyek főként az államadósság számításával vannak összefüggésben. Eltörölnék a jelenlegi jegybankelnök, Matolcsy György még miniszteri korszakában megalkotott úgynevezett adósságképletet is.

A kormány nevében Varga Mihály pánzügyminiszter nyújtotta be azt a salátatörvényt még október 29-én, mely több ponton is változtatna egyebek mellett a gazdasági stabilitásra vonatkozó törvényen. A javaslat elfogadása esetén a korábban rögzített jogi korlátokat törölnék el az államadósságot érintően.

Az államadósság-mutató megállapítása jelenleg kétféle módon is megvalósul.  Az egyik az egységes uniós módszertan szerinti ún. maastrichti adósság kiszámítása – amely az ESA2010 alapján történik – elfogadott, alkalmas és irányadó a tagállamok közötti nemzetközi összevetésre. A kormánytól független hazai statisztikai hatóságok is ezt használják a GDP-hez mért adósság arányának meghatározásakor. A másik adósságmutatót pedig a gazdasági stabilitási törvényben definiálta a kormány.

A két mutató közötti fő különbség, hogy utóbbi szektorfelosztása nem egyezik az uniós módszertanban rögzített felosztással. Az ugyanis a kormányzati szektoron belül az oda nem tartozó nem államháztartási intézményeket adatait is figyelembeveszi, míg a magyar szabályrendszer egy külön alszektort hozott létre ezeknek, a "kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetek" csoportot.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A múlt héten benyújtott módosító javaslat ezt az egész helyzetet tenné sokkal egyszerűbbé a kettősség megszüntetésével. Az indoklás szerint már nincs szükség ennek fenntartására, a két adósság-definíciót az uniós szabályok mentén egységesítik.

Az adósságmutató számítása során új elemként vezetnék be Varga Mihályék, hogy ha például a Központi Statisztikai Hivatal utólag felülvizsgálja és módosítja az adósságráta nevezőjében szereplő GDP értékét, annak az adósságmutatóra gyakorolt hatását nem vennék figyelembe a jövőben, vagyis ez nem változtatna a GDP-arányos adósságrátán. Ezt ugyanis olyan külső tényezőnek tekinti a kormány, amire nincs ráhatása.

Ennél is fontosabb változás, hogy hatályon kívüli helyezi a kormány az amúgy elég sokat vitatott adósságképletet, melyet Matolcsy György jelenlegi jegybankelnök még 2010-ben, nemzetgazdasági miniszterként fogadtatott el a parlamenttel. A szabály először a 2016-os költségvetésnél lépett volna életbe, ám előtte annak betarthatatlanságára figyelmeztetett a Költségvetési Tanács és kritikus véleményt fogalmazott meg az Állami Számvevőszék mellett a Századvég Gazdaságkutató is.

A salátatörvény indoklása szerint az adósságképlet alkalmazására egyetlen évben sem került sor, valamint - a gazdasági növekedés és az infláció alakulásának függvényében - az nem feltétlenül biztosítana összhangot a hatályos európai adósságcsökkentési szabályokkal.

"Az adósságcsökkentés elvárt ütemére az uniós szabályrendszerből adódó előírások a módosítás után is értelemszerűen érvényben maradnak, valamint az a törvényi követelmény is, hogy minden évben legalább 0,1 százalékponttal kell az államadósság-mutatónak csökkennie." - olvasható az indoklásban.

Ez a 0,1 százalékpontos csökkentési kötelezettség tehát a gazdasági stabilitási törvényben jelenleg is rögzített követelmény. Ezzel összefüggésben azonban eltörölnének egy kitétel, miszerint ezt a mértéket akkor kellene "alkalmazni", ha a tervezett infláció vagy a GDP reál növekedési üteme közül legalább az egyik nem haladja meg a 3 százalékot.

Mfor-vélemény:

A mostani adósságszabályokat érintő változások arra engednek következtetni, hogy a kormány a közelgő recesszióra igyekszik felkészülni azzal, hogy bizonyos pontokon a jogi korlátok eltörlésével nagyobb mozgásteret biztosít saját magának.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.