Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Egyre több a fertőzött sportoló a magyar klubokban. Közben Norvégiát átsorolták a zöld zónába.

A tegnap megjelent Határozatok Tára értelmében Norvégia zöld besorolásba került át az országokat a járványügyi kockázatok szerint besoroló skálán.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az északi ország eddig a sárga zónában volt, vagyis az operatív törzs megítélése szerint javult a helyzet Norvégiában, már nincs szükség óvintézkedésekre (teszt elvégzésére és karantén előírására) a beléptetéskor.

Jelen állás szerint 11 ország tartozik még a sárga kategóriába, köztük az Amerikai Egyesült Államok, Japán és az Egyesült Királyság. A határainkkal szomszédos országok közül pedig Románia és a Szerb Köztársaság.

Norvégia átsorolását egyes vélemények összefüggésbe hozzák a két ország közti kapcsolatok rendezésére irányuló magyar kormányzati törekvésekkel. Ismeretes, hogy pár éve, amikor még tetőfokán állt a harc a magyarországi civil szervezetek ellen, a Norvég Alap miatt komoly konfliktus alakult ki Magyarország és Norvégia között, Az alapon keresztül ugyanis magyarországi civil szervezeteket támogattak, de az Orbán-kormány szerint valójában pártpolitikai, illetve kormányellenes tevékenységre adtak pénzt. Ezért befolyást akartak szerezni a pénzek elosztása felett. A vita odáig fajult, hogy az alap támogatásának kezelőit pénzügyi visszaéléssel vádolták meg.

Mostanra azonban enyhültek ezek a feszültségek, és ennek jelét vélik felfedezni Norvégia átsorolásában is. Norvégiában az elmúlt napokban 50-150 közötti új esetszámot regisztráltak a WHO adatai szerint, a halálesetek száma nullára csökkent. Eddig összesen 10 111 esetszámot rögzítettek a járvány ideje alatt és 262-en haltak bele a vírus okozta betegségbe. Magyarországon fele ennyi esetszámra két és félszer több elhalálozás jutott.

Szintén tegnap jelent meg a Magyar Közlöny, amelyben pedig a sportesemények megrendezésére vonatkozó járványügyi intézkedésekről rendelkezett a kormány. Ennek lényege, hogy a magyar állampolgársággal nem rendelkező, piros vagy sárga besorolású országból érkező, meghívólevéllel, versenyengedéllyel rendelkező sportolók, sportszakemberek, vagy a sportesemény megrendezésében közreműködő személyek csak akkor léphetnek be Magyarország területére, ha a belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommmal elvégzett, negatív eredményű SARS-CoV-2 tesztet tudnak felmutatni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Illetve akkor, ha a sportrendezvényt megelőző három napon belül egy ilyen tesztet képesek felmutatni.

Ezt a kitételt a rendelet összefüggésbe hozza az Európai Labdarúgó Szövetség vonatkozó protokolljával, vagyis vélhetően az európai kupamérkőzések magyarországi megrendezése érdekében hozták meg az egyszerűbb feltételeket előíró szabályt. Magyarország ugyanis vállalta, hogy ha szükség van rá, tud stadiont biztosítani ezekre a sporteseményekre.

Arról, hogy mekkora gondot jelent a magyar sportban a járvány (több bajnokságban, több csapatot érintően kerültek napvilágra fertőzéses esetek, ráadásul egyes bajnokságokban, mint a jégkorong, sárga besorolású külföldi - romániai - csapatok is részt vesznek), és mit tervez ez ügyben a kormány, a legutóbbi Kormányinfón kérdeztük Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy alapvetően a szakszövetségek vannak döntési helyzetben a bajnokságok lebonyolítását - felfüggesztését vagy halasztását - illetően, de amennyiben a helyzet megkívánja, a kormány fog intézkedni. Ez értelmezésünk szerint azt jelenti, hogy a kormány kész leállítani a még el sem indult, vagy alig pár fordulóval elkezdőtött bajnokságokat, ha megkívánja a helyzet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.